Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
Verdens helseorganisasjon har oppfordret alle medlemsland til å redusere omfanget av skadelig alkoholbruk. Norge har sluttet seg til dette. Da må kommunene ta sin del av ansvaret.
I disse dager meisler kommunepartiene ut programmer for de neste fire årene. IOGT har henvendt seg til partiene med oppfordring om å prioritere barn og unge og satse mer på forebyggende tiltak. Det er nødvendig for å bedre folkehelsa og for at barn og unge skal få en best mulig start på livet.
Kommunene er sentrale aktører i alkoholpolitikken. Her fastsettes salgs- og skjenkepolitikken, kontroll og stengetider. De folkevalgte bestemmer om det skal selges alkohol på kultur- og idrettsarrangementer. Skjenking og salg kan gi inntekter og arbeid, men høyt alkoholkonsum medfører også store sosiale og økonomiske kostnader.
Gi rusfrie fritidstilbud
Uavhengig av familieøkonomi burde barn og unge kunne velge mellom meningsfulle fritidsaktiviteter der det er nulltoleranse for rusmidler. Det vil gi økt inkludering og utjevning, og hindre rekruttering til rusmiljøer. Lokalpolitikerne kan legge til rette for dette ved å satse på attraktive rusfrie fritidstilbud for dem under 20 år.
Blant andre tiltak anbefaler vi å prioritere ressurser til helsestasjoner og skolehelsetjenesten, slik at disse tilbudene er tilgjengelige for de unge. Slike helsetjenester er avgjørende for tidlig intervensjon når unge har et begynnende rusproblem eller psykiske lidelser. God rusforebygging forutsetter derfor at det settes av midler til dette.
Trygge relasjoner mellom foreldre og barn og samarbeid mellom foreldre om grensesetting, gir god beskyttelse for barna. Vi anbefaler at kommunen sikrer at alle foreldre kan delta i forebyggingsprogrammer som handler spesifikt om rus og foreldrerollen.
I yngre deler av befolkningen er det tegn til mindre bruk av rusmidler. Hver femte innbygger mellom 18 og 35 år har ikke brukt rusmidler det siste året. Likevel opplever mange drikkepress og at det er få arenaer uten alkohol. Dette kan kommunene gjøre noe med. Ved å gi flere tilskudd til rusfrie arrangementer blir det lettere og mer sosialt akseptert å ta rusfrie valg.
Med god forebygging kan kommunene bidra til å forsterke positive utviklingstrekk (som at unge drikker mindre) og redusere skadelig bruk av alkohol. Det vil gi mange gevinster. Vi får tryggere lokalsamfunn, bedre folkehelse, reduserte helseutgifter og bedre oppvekstsvilkår for våre barn.
Dette leserinnlegget har vært publisert i en rekke lokal- og regionale aviser, som Avisa Nordland.
IOGT skal delta på Arendalsuka. Kom gjerne innom oss på stand! Vi har også planer om å få med oss flere seminarer. Noen av dem kan du følge hjemmefra også.
For mange unge er det ikke et valg mellom sprit eller hasj, de sier ja takk, begge deler. Men tydelige foreldre reduserer risikoen for dårlige rusvalg.
Nesten én av ti amerikanere bruker nå cannabis regelmessig. Høyest er bruken blant unge voksne, og i statene som har legalisert bruk er 30 % av unge voksne regelmessige brukere.
Cannabis-industrien vokser og er en drivkraft for legalisering og normalisering av cannabis, skriver generalsekretær Widnes i Klassekampen 16. juli som svar til Foreningen for human narkotikapolitikk.
"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!