Solveig Rauan Holten,Silje Ljosland
19. november 2019
Det var politisk enighet om å jobbe sammen om en god ruspolitisk handlingsplan for nye Tønsberg kommune da IOGT inviterte til politisk debatt 14. november.
Lokale politikere fikk en direkte oppfordring av Arve Howlid fra Utekontakten i Tønsberg, om å gå sammen om å lage en god ruspolitisk handlingsplan for nye Tønsberg kommune. Arbeiderpartiets Trude Viola Antonsen, som også er leder av utvalget for mestring, helse og velferd, tok utfordringen på strak arm.
Den rusforebyggende organisasjonen IOGT inviterte til politisk debattmøte i Tønsberg og Færder bibliotek torsdag 14. november. I underkant av 50 fremmøtte fikk høre politisk rådgiver i IOGT, Silje M. Ljosland, snakke om hvordan man kan jobbe godt med rusforebygging lokalt. Deretter holdt Arve Howlid fra Utekontakten i Tønsberg et innlegg om sitt arbeid blant ungdommene i byen, hva han ser i gatebildet, og om rapporten «Under radaren», som ble lansert i 2018. I rapporten kommer det frem at ungdom i Tønsberg kommune først og fremst ønsker seg rusfrie møteplasser. Et sted å være – der det også er trygge voksne til stede, som ungdommene kan snakke med når alt ikke er helt greit hjemme.
Arve Howlid avsluttet sitt innlegg med å etterlyse en ruspolitisk handlingsplan for nye Tønsberg kommune – noe som ikke har vært på plass i Tønsberg på flere år. «At vi sammen skal jobbe med å lage en ordentlig god handlingsplan nå er helt sikkert.», uttalte Arbeiderpartiets Trude Viola Antonsen, og fikk uttalt støtte fra flere av de andre partienes representanter. Høyres representant, Mathias Willassen Hanssen, innrømte at han ble «litt paff» da han skjønte at kommunen ikke har hatt en slik plan på plass, og var svært innstilt på å få gjort noe med det.
SVs representant, Olav Sannes Vika, var helt tydelig på at det overordnede fokuset i arbeidet med en ny ruspolitisk handlingsplan for nye Tønsberg kommune må være på ruspolitikken som helsepolitikk, og ikke som næringslivspolitikk. I forbindelse med det understreket Rødts representant, Ole Marcus Mærøe at byen ikke trenger flere skjenkesteder og skjenkebevillinger, men heller et fokus på arbeidsforholdene til unge arbeidstakere i næringen. Både IOGTs politiske rådgiver og politioverbetjent og forebygger Camilla Hålien Johansen var tydelig på at undersøkelser fra norske byer viser at antall voldstilfeller i gjennomsnitt går ned med 16 prosent når man stenger tappekranene en time tidligere. I Tønsberg, som er preget av et hektisk uteliv sommerstid, er denne effekten enda større. Flere av politikerne uttrykte at de ville se på skjenketidene i byen, når disse nå skal opp til behandling i det nye kommunestyret.
Camilla Hålien Johansen holdt også et innlegg der hun bekreftet at politiets erfareringer samsvarer med det Utekontakten observerer av rusbruk blant unge og det som kom fram i rapporten «Under radaren». Hun understreket at ungdom ruser seg av ulike årsaker, men at det avgjørende er å være tidlig ute i forebyggingsarbeidet: «Vi vet hvem som kommer til å ruse seg, og derfor må vi inn på et tidlig tidspunkt!». Det at ungdommen har et sted å være, at voksne har god kunnskap om og kjennskap til ungdoms rusbruk, samt har et godt tverrfaglig samarbeid på plass, er avgjørende faktorer for å lykkes i det forebyggende arbeidet, ifølge Hålien Johansen.
Underveis i debatten var det flere som tok til orde for at man bør satse på de forebyggende tiltakene – som å videreutvikle tilbudene til den sårbare ungdommen, og legge til rette for et bredt og variert aktivitetstilbud i kommunen. I salen satt det en representant fra «Fellesverket», som er et aktivitetshus for ungdom i regi av Røde Kors. Hun fortalte kort om stedet, og inviterte politikerne på besøk for å få mer kunnskap om den jobben som blir gjort der. Natteravnene i Tønsberg kom med en liknende oppfordring, og inviterte politikerne med ut på tur med dem i sentrum, noe de raskt svarte ja til.
Etter et spørsmål fra salen angående rusprogram i skolen, uttalte både APs, Høyres og SVs representant at de ønsket å jobbe for å få et rusprogram inn i skolen i kommunen. Det det ble blant annet foreslått å involvere Utekontakten i Tønsberg i dette arbeidet. KrFs representant, Alexander Hangaas, poengterte også at rus kommer til å være en del av det tverrfaglige temaet «folkehelse og livsmestring», i de nye læreplanene i skolen. Dermed er det grunn til å tro at det vil bli økt fokus på rus som tema i skolen i fremtiden.
AP v/ Trude Viola Antonsen
Høyre v/ Mathias Willassen Hanssen
KRF v/ Alexander Hangaas
Venstre v/ Håvar Bettum
SV v/ Olav Sannes Vika
Rødt v/ Ole Marcus Mærøe
Innlegget stod på trykk i Tønsberg blad 16. januar 2020
Telefon: 45206527
E-post: robin.suckow@iogt.no
Post- og besøksadresse:
Skippergata 67, 4614 Kristiansand
Kontaktperson:
Robin Suckow
Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
2. mai arrangerte IOGT politisk debattmøte om ungdom og rusforebygging i Larvik. I underkant av 60 fremmøtte hørte politisk rådgiver Malin Lenita Vik fortelle om viktigheten av forebyggingsarbeid, før lokale innledere overtok.
- Vi er enige om at foreldrene må mer på banen, men vi må huske at det er mange foreldre som gjør alt de kan for å hjelpe sine barn, men likevel ikke får det til, sa Frankeh Yaya Colley fra Sterk&Klar Intro til statsminister Erna Solberg på Groruddalstingets folkemøte denne uken.
Rusforebygging skjer lokalt. Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Larvik? Anja Hammerseng er blant innlederne når vi inviterer til politisk debatt.
Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Sarpsborg? Både foresatte, skolen, politiet, helsetjenesten, kultur- og fritidstilbudet, lokalmiljøet og ikke minst politikerne er alle viktige aktører i det forebyggende arbeidet.
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!