IOGT advarer AP mot å åpne for alkoholbruk i park

Denne helgen samles Arbeiderpartiet til landsmøte – og blant forslagene de skal ta stilling til er et programforslag om en liberalisering av alkoholloven som kan få store konsekvenser for hvordan vi bruker våre felles uteområder.

I utkastet til nytt partiprogram for Arbeiderpartiet foreslås det at kommunene skal få mulighet til å åpne for alkoholbruk i avgrensede parker og friarealer. Dette vil være et betydelig brudd med dagens nasjonale forbud mot alkoholbruk på offentlig plass – en regulering som har bred støtte i befolkningen og som virker forebyggende.

IOGT i Norge er sterkt bekymret for forslaget og har nylig lansert rapporten «Parken må være for alle – om alkoholbruk på offentlig sted», som dokumenterer hvorfor en slik endring vil svekke både trygghet, folkehelse og inkludering.

Parker og offentlige steder skal være trygge for alle – også barn

Last ned vårt kortversjon av rapporten, som vi også vil dele ut på stand utenfor APs landsmøte:
Rapportsammendrag (PDF)

Offentlige parker, strender og turveier er viktige fellesarenaer. Det er steder hvor barn leker, familier møtes, eldre slår seg ned med en kaffekopp, og ungdommer spiller ball. Nettopp derfor har vi i Norge et forbud mot å drikke alkohol på slike steder – og nettopp derfor må det forbudet bestå.

I en undersøkelse utført av Verian på vegne av IOGT i oktober 2024 svarer:

  • 55 % at de støtter dagens alkoholforbud på offentlig plass.
  • 63 % av unge voksne (18–29 år) at de selv har begrenset alkoholinntaket på offentlig plass på grunn av lovverket.
  • 31 % i samme aldersgruppe at de har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk i park, på gate eller torg.

Dette viser at dagens regulering både forebygger uønsket atferd og gir unge gode rammer for tryggere samvær.

Et lappeteppe av regler skaper usikkerhet

Forslaget om å la kommunene bestemme selv, vil ikke bare svekke forbudet – det kan også føre til store forskjeller mellom steder og over tid. Noen parker kan bli åpnet for alkoholbruk én sommer, og stengt igjen den neste.

Slike lokale variasjoner gjør det vanskelig å vite hva som gjelder, og det gjør håndheving langt mer krevende. Erfaringer fra andre land, blant annet Sverige og Storbritannia, viser at en slik fragmentert regulering skaper både forvirring og utrygghet – ikke minst for dem som ønsker alkoholfrie møteplasser.

Tre gode grunner til hvorfor lokale bestemmelser gir utfordringer: 

  1. Det blir lite oversiktlig
  2. Det blir vanskeligere å jobbe utfra føre var-prinsippet
  3. Det forutsetter initiativ og dokumentasjon

Vi trenger tydelige grenser – ikke mer fyll i det offentlige rom

Alkoholkulturen i Norge er preget av sterk aksept for beruselse i sosiale settinger. Erfaringer fra store arrangementer, som femmila i Holmenkollen, viser hvor raskt det kan utvikle seg til utrygge situasjoner – også for barn og familier.

Les hele rapporten på iogt.no/park

IOGT mener det må være et felles politisk ansvar å legge til rette for rusfrie soner i det offentlige rom. Barn og unge som vokser opp med utrygghet hjemme, skal ikke møte fyll i parken også. Og voksne som selv ønsker rusfrie møteplasser, skal ikke skyves ut.

Vi har et lovverk som virker – og som folk ønsker å beholde

Dagens forbud fungerer. Det er enkelt å forstå, lett å håndheve og gir et tydelig signal: Det offentlige rom skal være trygt for alle.

Sammen kan vi bevare det som fungerer

IOGT i Norge håper Arbeiderpartiets delegater velger å stå opp for trygghet og folkehelse – og sier nei til å åpne for mer alkohol i våre felles parker og friarealer.

Vi står sammen for rusfrie møteplasser og en inkluderende alkohollovgivning. Vil du støtte arbeidet vårt? Bli medlem i IOGT

19.30-23.00 4. april 2025

Torggata 1, 4. etg. Oslo

15.00-18.00 29. april 2025

Torggata 1 i Oslo

Nyheter

Denne helgen samles Arbeiderpartiet til landsmøte – og blant forslagene de skal ta stilling til er et programforslag om en liberalisering av alkoholloven som kan få store konsekvenser for hvordan vi bruker våre felles uteområder.

19 år gamle Ola døde i en rusrelatert ulykke. På IOGTs debattmøte i Kristiansand lørdag 29.mars stilte Rune Erling Pedersen, Olas far spørsmålet: "Er dette Olas problem, eller et samfunnsproblem?"

Hva er en verdig og virkningsfull behandling for medmennesker som sliter med rusproblemer? Det var tema da lege Stig Asplin holdt foredrag i IOGT i Lørenskog 20.mars 2025.