Det offentlige rom, som parker, strender og plasser, veier og løyper, er viktige fellesarenaer for både nytte og rekreasjon. De aller fleste vil være enige i at disse områdene skal være trygge og tilgjengelige for alle.
Dette ligger også til grunn for alkohollovens bestemmelse om forbud mot at det drikkes på offentlig plass. Det finnes mange eksempler på at alkoholbruk og fyll skaper utrygghet i fellesområdene våre og at noen velger derfor å holde seg unna noen offentlige områder.
IOGT i Norge vil med denne rapporten vise at det er viktig å opprettholde alkohollovens regulering av alkoholbruk på offentlig plass. Vi dokumenterer de positive sidene ved lovgivningen og viser at det er stor oppslutning i befolkningen for å opprettholde dagens lovverk.
Femmila i Holmenkollen har utviklet seg til å bli en fyllefest både på arenaen, ute i løypene og rundt T-banenettet. Dette er et trist eksempel på at alkoholbruk i og rundt et familiearrangement skapte en uegnet og utrygg arena for barn og ungdom.
Folkehelseinstituttet anslår i en rapport fra 2011 at ca 90 000 barn under 18 år har en forelder som har misbrukt alkohol i løpet av det siste året. Vi har et felles ansvar for å legge til rette for at alle de som opplever utrygghet hjemme skal skjermes fra voksnes alkoholbruk i det offentlige rom. Der skal de kunne leke og ferdes trygt.
En undersøkelse fra Verian, gjennomført for IOGT i Norge i oktober 2024, viser at det er et solid flertall for å opprettholde dagens forbud mot drikking på offentlig plass. 55 % av de spurte er ganske enig eller helt enig i forbudet, og kun 27 % er uenig eller helt uenig.
Loven har også en viktig forebyggende effekt. Hele 63 % av unge voksne (under 30 år) oppgir at forbudet har ført til at de har begrenset sin alkoholbruk på offentlig plass på grunn av lovverket.
Mer enn halvparten, 55 prosent, av de spurte sier at de er ganske enig eller helt enig i dagens lovgivning, og kun 27 prosent er ganske uenig eller helt uenig i dagens forbud mot alkoholbruk på offentlig plass.
I Undersøkelsen ble folk spurt hva de tror vil skje dersom et forbud oppheves, og det er en tydelig bekymring for økt alkoholbruk på offentlig plass dersom en liberalisering skulle skje.
IOGT i Norge mener at parker, strender og annen offentlig plass skal være arenaer der alle kan være trygge og trives, inkludert barn og ungdom.
Det er ikke tillatt å drikke alkohol langs skisporene i Holmenkollen, da dette er å anse som offentlig sted. Likevel har dette vært en utfordring.
IOGT spurte våren 2025 seks politidistrikt om hvordan de håndhever dagens regulering. Den generelle tilbakemeldingen fra er at politiet reagerer og håndhever forbudet, og at det kommer an på situasjonen for hvilken reaksjonsform som blir gjennomført.
Denne helgen samles Arbeiderpartiet til landsmøte – og blant forslagene de skal ta stilling til er et programforslag om en liberalisering av alkoholloven som kan få store konsekvenser for hvordan vi bruker våre felles uteområder.