Det offentlige rom, som parker, strender og plasser, veier og løyper, er viktige fellesarenaer for både nytte og rekreasjon. De aller fleste vil være enige i at disse områdene skal være trygge og tilgjengelige for alle.
Dette ligger også til grunn for alkohollovens bestemmelse om forbud mot at det drikkes på offentlig plass. Det finnes mange eksempler på at alkoholbruk og fyll skaper utrygghet i fellesområdene våre og at noen velger derfor å holde seg unna noen offentlige områder.
IOGT i Norge vil med denne rapporten vise at det er viktig å opprettholde alkohollovens regulering av alkoholbruk på offentlig plass. Vi dokumenterer de positive sidene ved lovgivningen og viser at det er stor oppslutning i befolkningen for å opprettholde dagens lovverk.
Femmila i Holmenkollen har utviklet seg til å bli en fyllefest både på arenaen, ute i løypene og rundt T-banenettet. Dette er et trist eksempel på at alkoholbruk i og rundt et familiearrangement skapte en uegnet og utrygg arena for barn og ungdom.
Folkehelseinstituttet anslår i en rapport fra 2011 at ca 90 000 barn under 18 år har en forelder som har misbrukt alkohol i løpet av det siste året. Vi har et felles ansvar for å legge til rette for at alle de som opplever utrygghet hjemme skal skjermes fra voksnes alkoholbruk i det offentlige rom. Der skal de kunne leke og ferdes trygt.
En undersøkelse fra Verian, gjennomført for IOGT i Norge i oktober 2024, viser at det er et solid flertall for å opprettholde dagens forbud mot drikking på offentlig plass. 55 % av de spurte er ganske enig eller helt enig i forbudet, og kun 27 % er uenig eller helt uenig.
Loven har også en viktig forebyggende effekt. Hele 63 % av unge voksne (under 30 år) oppgir at forbudet har ført til at de har begrenset sin alkoholbruk på offentlig plass på grunn av lovverket.
Debatten om alkoholbruk på offentlig plass kan bære preg av en idyllisk fremstilling av voksne i vennegrupper som i ro og fordragelighet deler en flaske vin eller et par pils. Heldigvis er det slik de fleste oppfører seg når de drikker ulovlig på offentlig sted.
Et nasjonalt forbud gjør det enkelt å forstå reglene, forebygger utrygghet og bidrar til at parker og fellesområder er trygge og tilgjengelige for alle. Når reglene er like overalt, blir det lettere å håndheve dem – og tryggere for alle.
§ 8-9. Serverings- og drikkeforbud
Det er forbudt å drikke eller servere alkohol med mindre det foreligger bevilling til dette, og selv om dette skjer uten vederlag.
Et viktig funn fra i IOGTs undersøkelse er at folk begrenser alkoholbruken i parken på grunn av forbudet. Loven er slik et godt forebyggende tiltak – særlig i aldergruppen 18-29 år.
Nesten 1 av 3 under 29 år rapporterer at de har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk på offentlig plass i løpet av de to siste årene. Åtte av ti voldstilfeller er knyttet til alkoholbruk.
Det er kun 14 av 53 land i WHO Europa-regionen som ikke har regulering av alkoholbruk på offentlig sted (park og gate).
34 land har enten forbud eller delvis forbud mot dette. Vi har samlet noen eksempler på erfaringer med ulike typer reguleringer.