Seminar 23.-24. mars: valgkamp for en mer solidarisk ruspolitikk

valgkamp i troms

NB! Seminaret er nå fulltegnet og påmeldingsfristen har gått ut

Er du frivillig/medlem eller medspiller i IOGT og opptatt av ruspolitikk? Lurer du på hvordan du kan bidra i valgkampen og påvirke politikken i din kommune? Da er dette seminaret for deg!

Last ned fullt program her:

Tid og sted: lørdag 23. mars kl.11.00-18.00 på Oslo Kongressenter og søndag 24. mars kl. 09.00-15.30 på Thon Hotel Storo.

Målgruppe: medlemmer, ansatte, medspillere og frivillige i IOGT Norge

Om seminaret
IOGT vil sette rusforebygging og lokal ruspolitikk på agendaen i valgkampen i 2019. Da trenger vi deg med på laget.

IOGT mener at folkehelse, trygghet og forebygging må prioriteres for å sikre alle like muligheter. Kommunene har stort handlingsrom til å utforme både skjenkepolitikken og det rusforebyggende arbeidet lokalt. Valgkampen og valgresultatet vil derfor gi betydelige utslag for norsk ruspolitikk den kommende perioden. 

Dette helgeseminaret er en kickstart på valgkampen. Hensikten er å heve kompetansen på lokal ruspolitikk, rusforebygging og metoder for politisk påvirkning. Kort fortalt: vi skal ruste oss til valgkamp!

Lørdag 23. mars har vi fellesprogram med organisasjonene i Actis på Oslo kongressenter. Programmet består av skolering i lokal ruspolitikk og strategier for politisk gjennomslag. Konferansedagen med Actis vil også gi gode muligheter til å treffe engasjerte medlemmer fra andre ruspolitiske organisasjoner. 

For IOGT medlemmer/frivillige/ansatte og medspillere fortsetter konferansen søndag 24. mars. Denne dagen vil programmet foregår på Thon hotell Storo. Vi skal  få mer faglig påfyll om rusforebygging, med særskilt vekt på barn og ungdom. Det er også satt av tid til å planlegge konkrete valgkampaktiviteter.

Velkommen!

Program

Lørdag 23. mars: Lokalvalgskonferansen med Actis på Oslo Kongressenter 

11.00 Åpning ved Pernille Huseby, generalsekretær i Actis.

11.10 Hvordan lykkes med forebygging? Arne Johannessen, styreleder i Actis og regionlensmann i Sogn.

11.30 Opptrappingsplanen for rusfeltet er evaluert – dette er de viktigste resultatene , Inger Lise Hansen, forsker, Fafo.

12.00 Pause

12.15 En god lokal ruspolitikk, Luisa Klaveness, faglig rådgiver i Actis. 

12.45 Få gjennomslag for din hjertesak. Råd og tips om politisk påvirkning.  Marit Brandt Lågøyr, daglig leder i Agenda Rådgivning, tidligere personlig rådgiver for Knut Arild Hareide og styreleder i Blå Kors.

13.15 Bryt gjennom lydmuren – råd for å komme seg på i media. Mina Gerhardsen, tidligere generalsekretær i Actis, kommunikasjonsdirektør i Norad, og forfatter av boka «Å lykkes med media».

14.00 Lunsj     

15.00 Parallellsesjoner: 

   Sesjon 1: Skriv et godt debattinnlegg. Kort skrivekurs ved Pernille Huseby, generalsekretær i Actis. Tidligere politisk redaktør i Nationen og kommentator i VG.    

   Sesjon 2: Mobiliser medlemmene (og få nye) i valgkampen. Ingrid Skjoldvær, nestleder i Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, tidligere leder i Natur og Ungdom

    Sesjon 3: Sosiale medier – tips og triks for å oppnå synlighet og treffe lokalt. Kristine Borge, kommunikasjonsrådgiver i Actis.

15.45:     Pause  

16.00     Parallellsesjoner: 

    Sesjon 1: Skriv et godt debattinnlegg. Kort skrivekurs ved Pernille Huseby, generalsekretær i Actis. Tidligere politisk redaktør i Nationen og kommentator i VG.

    Sesjon 2: Idéverksted: Gode aktiviteter for å sette vår sak på agendaen. Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT, leder verkstedet.

    Sesjon 3: Sosiale medier – tips og triks for å oppnå synlighet og treffe lokalt. Kristine Borge, kommunikasjonsrådgiver i Actis.

16.45     Pause

17.00    Panelsamtale – Hvordan skaper vi god lokal ruspolitikk? Avventer tilbakemelding fra politikere. Panelsamtalen ledes av Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT.

17.30    Klart det går! Oddgeir Høyekvam, forebyggende politi og styremedlem i Norsk narkotikapolitiforening forteller om NNPFs arbeid med foreldre- og lokalsamfunnsmobilisering i narkotikadebatten.

17.50    Oppsummering og avslutning ved Pernille Huseby.

Du kan også lese mer på Actis nettside

For IOGTs medlemmer/medspillere/ansatte og frivillige: 

18:00               Avreise til Thon hotell Storo for middag og overnatting

19:30-21:30     Middag og sosialt program 

Søndag 24. mars: IOGT planlegger valgkampen

Programmet er for IOGTs medlemmer/medspillere/frivillige og ansatte vil foregå på Thon hotell Storo

09:00-09:30  IOGT tar kampen for en mer solidarisk ruspolitikk

Hanne Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT

09:30-10:00  Hva er IOGTs budskap og hvordan når vi ut?

Miriam Alveberg, kommunikasjonsrådgiver i IOGT

10:00-10:15   Pause

10:15-10:45   Ungdom og rus - utfordringer og løsninger

Kjetil Vesteraas, daglig leder i Juvente 

10:45-11:00    Pause

11:00-11:45   Alkoholbruk og ruskultur blant unge - hvordan skal vi forebygge best mulig?                                          

Hilde Elisabeth Pape, forsker med ungdom og rus som spesialfelt

11:45-12:15   IOGT kjører lokal valgkamp                                                                   

Malin Lenita Vik, politisk rådgiver i IOGT

12:15-13:00   Lunsj

13:00-13:30   Erfaringsutveksling fra lokallagene

  • Kristine Gustavsen, IOGT-medlem og lokalpolitiker i Sarpsborg
  • Elna Nilsen, IOGT-medlem i Bergen 
  • Ørnulf Thorbjørnsen, medlem i sentralstyret i IOGT

13:30-15:30   Gruppearbeid og planlegging av valgkampen 2019

Praktisk informasjon 

Gratis å delta 

Deltakelse er gratis for medlemmer, medspillere og frivillige i IOGT. Dette inkluderer en hotellovernatting fra lørdag til søndag og helpensjon så lenge seminaret varer. IOGT dekker billigste reisemåte. Ta derfor vare på kvitteringene. 

Deltakeravgift på 900 kr for andre. 

Reise og overnatting 

Deltakere overnatter på Thon Hotell Storo fra lørdag til søndag. Dette er et helt nytt konferansehotell med toppmoderne standard, store hotellrom og variert smakfull frokost. Hotellet ligger 10 minutter med t-bane i retning øst fra Jernbanetorget. Du kan enten gå av på stoppet Storo eller på Nydalen, hotellet ligger midt mellom disse stoppene. Du kan også ta trikk 11,12 eller 13 fra Brugata til Storo. Denne turen tar 15 minutter. 

Du bestiller og legger ut for reisen til og fra Oslo selv. Tar du vare på kvitteringene kan du få det refundert dersom du har valgt billigste reisemåte. 

Påmelding 

Plassene er reservert til medlemmer/frivillige og medspillere som ønsker å bidra i IOGTs lokalpolitiske arbeid. Ved påmelding, melder du deg på til begge dager. Ta kontakt dersom du bare ønsker å delta en av dagene. 

Har du spørsmål? 

Ta kontakt med Malin Lenita Vik: malin.lenita.vik@iogt.no/malinlenita@gmail.com

 

Illustrasjonsfoto: Arbeiderpartiet Troms, Lubna Jaffery Fjell i Harstad, wikimedia

18.00 7. juni - 15.00 9. juni 2024

Åsane folkehøgskole i Bergen

17.00-19.00 16. juni 2024

Røde Kors konferansesenter i Hausmannsgate 5 i Oslo

17.00-23.00 22. juni 2024

Nesodden, Kirkevik

Nyheter

- Snart vert det stabilt varmare i vêret får vi tru. Då er det å håpe at born og vaksne kan vere i sommarfint samvær både ute og inne. Dette skriv Per-Arne Lillebø, Hjørdis Almelid Vikenes i avisa Vestlandsnytt. Dei er engasjerte i kampanjen "Fyll ferien".

Landsmøtet bestemte i fjor at IOGT skulle gjennomføre en grundig gjennomgang av seg selv for å kunne stå frem som en sterkere organisasjon i 2027. Da er det 150 år siden IOGT ble stiftet i Norge.

Fremtidskonferansen 2024

I fjor ble det i mange byer rapportert om fyll i gatene på 17.mai. Og folk flest er enige om at alkoholkonsumet denne dagen er et problem. I en meningsmåling Kantar har gjort på vegne av IOGT svarer 55 prosent at de er enige i at det drikkes for mye alkohol i samvær med barn på 17.mai.