01. oktober 2019
Hvordan skal du feire verdens alkoholfrie dag den 3. oktober? Hva med å gi litt tid til noen du er glad i? Inviter på middag. Ta en kopp kaffe med noen venner. Ring en du ikke har snakket med på en stund. Gjør noe hyggelig og alkoholfritt. Vær tilstede!
Del gode alkoholfrie opplevelser. Sammen forandrer vi alkoholkulturen.
Vi i den rusforebyggende organisasjonen IOGT markerer verdens alkoholfrie dag, eller World Alcohol Free Day i fellesskap med IOGT Internationals 133 andre medlemsorganisasjoner, som er fordelt på 55 land. Stopp opp litt, og tenk over at denne dagen er alkoholfri for millioner. Bruk gjerne dagen som en øvelse i solidaritet med de blant oss som strever med et trøblete alkoholforbruk – og deres pårørende.
62% av verdens befolkning har ikke drukket alkohol i løpet av det siste året, og hele 48% kommer aldri til å begynne å drikke – de lever et liv helt fritt for alkohol. Husk det om du føler deg alene om å velge alkoholfritt. Men nettopp gjennom å gi andre positive alkoholfrie opplevelser og vise at det er fint å velge alkoholfritt kan du være med på å endre den norske alkoholkulturen.
Oppfatningen om at alkohol er noe ufarlig, noe som skaper kos og hygge og som passer inn i de fleste settinger, er fortsatt svært utbredt i Norge. Alkoholkulturen vi er en del av føles så selvsagt at det er lett å glemme at det i all hovedsak er alkoholindustrien – de som tross alt lever av å selge oss alkohol – som står bak, og som hauser opp om denne oppfatningen.
Så, blir du med og tar en alkoholfri dag 3. oktober? Og hvorfor ikke fortsette festen og la hele oktober bli en alkoholfri måned? Å ta en såkalt «hvit måned», eller en lengre «hvit» periode er en trend som sprer om seg. Bli med på «sober October» du også!
Advarsel: Ved å ikke drikke alkohol over en lengre periode er det mange som får et mer reflektert forhold til egne vaner, og som en bonuseffekt av dette opplever å drikke mindre i ettertid. Et redusert alkoholforbruk over tid gir en rekke positive helseeffekter – blant annet styrket immunforsvar og derfor generelt bedre helse, samt lavere hvilepuls og bedre søvnkvalitet. Mindre risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, minsket risiko for flere kreftformer og mindre skader på en rekke indre organer. Og du kan til og med oppleve at kroppen blir lettere og lommeboka tyngre.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Alkohol er ei lovleg vare. Alkohol er ei spesiell vare. Denne væska kan medføre avhengigheit. Det er det ikkje alle væsker som kan. Tenk på vatn eller jus til dømes. Viss alkoholen var ei nyoppfinning anno 2022, trur du ho ville ha vorte godkjent som ei salsvare? Eller ville ein ha tenkt at det er kanskje best at ho ikkje vert selt?
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
ALLE skal kunne leve frie og meningsfulle liv uten at rus skal stå i veien - også mennesker med utviklingshemning. Denne gruppen har lett for å bli kasteballer mellom forskjellige instanser og det er lite kunnskap om hvor mye rus det er blant dem og i hvilken grad det fører til problemer
Gågate. Ærverdig. Hus. Flasker. Mange. Hyllemeter. Alkoholfritt. Glutenfritt. Papp. Rett. I. Skravlekoppen.
Av og til vert eg litt stakkato i skrivemåten når eg får gode opplevingar. Det å entre inngangsdøra til butikken Vinifera var kjekt. Hyllemeter på hyllemeter med importerte alkoholfrie vinar. I tillegg er vinbutikken og kafeen i Gågata i Ørsta sertifisert Skravlekopp-butikk. Veldig flott at ein vinbutikk også har ei kaffimaskin og litt å “bite i”, slik at folk kan ta seg tida til å setje seg ned, bruke ein Skravlekopp og på den måten vere med å gjere lokalsamfunnet meir skravlete.
Ørnulf Thorbjørnsen ble enstemmig valgt som IOGTs nye leder på årets landsmøte. Han har ambisjon om å utvikle IOGT videre.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.