01. oktober 2019
Hvordan skal du feire verdens alkoholfrie dag den 3. oktober? Hva med å gi litt tid til noen du er glad i? Inviter på middag. Ta en kopp kaffe med noen venner. Ring en du ikke har snakket med på en stund. Gjør noe hyggelig og alkoholfritt. Vær tilstede!
Del gode alkoholfrie opplevelser. Sammen forandrer vi alkoholkulturen.
Vi i den rusforebyggende organisasjonen IOGT markerer verdens alkoholfrie dag, eller World Alcohol Free Day i fellesskap med IOGT Internationals 133 andre medlemsorganisasjoner, som er fordelt på 55 land. Stopp opp litt, og tenk over at denne dagen er alkoholfri for millioner. Bruk gjerne dagen som en øvelse i solidaritet med de blant oss som strever med et trøblete alkoholforbruk – og deres pårørende.
62% av verdens befolkning har ikke drukket alkohol i løpet av det siste året, og hele 48% kommer aldri til å begynne å drikke – de lever et liv helt fritt for alkohol. Husk det om du føler deg alene om å velge alkoholfritt. Men nettopp gjennom å gi andre positive alkoholfrie opplevelser og vise at det er fint å velge alkoholfritt kan du være med på å endre den norske alkoholkulturen.
Oppfatningen om at alkohol er noe ufarlig, noe som skaper kos og hygge og som passer inn i de fleste settinger, er fortsatt svært utbredt i Norge. Alkoholkulturen vi er en del av føles så selvsagt at det er lett å glemme at det i all hovedsak er alkoholindustrien – de som tross alt lever av å selge oss alkohol – som står bak, og som hauser opp om denne oppfatningen.
Så, blir du med og tar en alkoholfri dag 3. oktober? Og hvorfor ikke fortsette festen og la hele oktober bli en alkoholfri måned? Å ta en såkalt «hvit måned», eller en lengre «hvit» periode er en trend som sprer om seg. Bli med på «sober October» du også!
Advarsel: Ved å ikke drikke alkohol over en lengre periode er det mange som får et mer reflektert forhold til egne vaner, og som en bonuseffekt av dette opplever å drikke mindre i ettertid. Et redusert alkoholforbruk over tid gir en rekke positive helseeffekter – blant annet styrket immunforsvar og derfor generelt bedre helse, samt lavere hvilepuls og bedre søvnkvalitet. Mindre risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, minsket risiko for flere kreftformer og mindre skader på en rekke indre organer. Og du kan til og med oppleve at kroppen blir lettere og lommeboka tyngre.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
Tradisjonelt er norsk ruspolitikk bredt sammensatt. Nå advarer forfatter Filip Rygg, mot det han mener er en global megatrend med individualistisk liberalisme.
Kvar dag påverkar vi kvarandre gjennom det vi gjer og seier. Ingen av oss lever i eit vakuum. Ansvarlege vaksne er med på å skape trygge og gode oppveksmiljø.
På baksiden av løpeseddelen for Fyll ferien-kampanjen har vi latt vinmonopolet få hjelpe oss med forslag til god drikke til grillmaten.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.