13. februar 2024
Sterk&Klar er IOGTs forebyggingsprogram for ungdomsskoleforeldre. 19. mars inviterer vi alle som jobber i skolen og med ungdom til gratis fagdag med konkrete tips og verktøy. Forebygging er nøkkelordet.
Hvordan kan voksne som jobber med ungdom bidra til å gjøre dem trygge og robuste? Rusmiddelbruk er et komplekst tema, der mange faktorer spiller inn. Foredragsholdere fra ulike fagfelt deler oppdatert kunnskap og egne tanker og erfaringer.
Målgruppen for seminaret er skoleledere, helsesykepleiere, sosiallærere, lærere osv. på grunnskole og VGS, enhetsledere i kommunen og andre byråkrater, SLT-koordinatorer, foreldrerepresentanter, f. eks. FAU, utekontakter, natteravner, helsestasjoner for ungdom, organisasjoner, studenter, andre interesserte.
Husk at de fleste ungdomsskoleelever bruker faktisk ikke rusmidler. I foreldremøtene i Sterk&Klar programmet bruker vi de lokale ungdata-tallene for å beskrive hvordan ungdom har det i den aktuelle kommunen. I Norge har forskere fulgt ungdommers rusmiddelvaner siden slutten av 1960-tallet og fram til i dag. På dette fagseminaret kommer leder for ungdtata-senteret, Anders Bakken for å snakke om de store trendene. Ruser dagens ungdomsgenerasjon seg mer eller mindre enn tidligere generasjoner? Bakken vil se på utviklingen innen tobakksbruk, alkohol og bruken av narkotiske stoffer blant norske tenåringer før og nå.
Kirsten Holtmon Resaland er psykologspesialist og forfatter. I 2020 ga hun ut ungdomsboken "Helt Ærlig om hvordan vi henger sammen" sammen med legespesialist Astrid Nylander Almaas. I 2024 kommer "Snakk til meg!", en bok til voksne med konkrete innspill til hva som skaper trygghet i samtaler med ungdom.
Resaland er også faglig rådgiver for Sterk&Klar-programmet, og i dette seminaret vil hun gi konkrete verktøy vi voksne kan bruke for å gjøre det lettere for ungdommer å være ærlige med oss om hvordan de har det. Vi vet at det er av stor verdi å komme inn tidlig når barn og unge utvikler vansker.
Nadia Ansar er psykologspesialist og har PhD i emosjonsfokusert terapi og foreldreveiledning. Hun ga ut den kritikerroste boken "Min Skam" i 2023. I dette seminaret vil hun snakke om hva foreldre og lærere kan gjøre dersom de vet om en ungdom som strever med rus eller andre psykiske vansker.
I Sterk&Klar vet vi at kulturforskjeller er en utfordring i det rusforebyggende arbeidet. Gjennom Sterk&Klar Intro tilbyr vi derfor tilpassede foredrag til minoritets foreldre. Og Ansar vil også si noe om hvilken rolle den unges kulturelle bakgrunn spiller i denne sammenhengen.
Petter Bae Brandtzæg forsker på hvordan unge bruker sosiale medier og kunstig intelligens (KI), og vil innlede om hvordan dette kan bidra til å støtte og hjelpe unge, samtidig som han også vil ha et kritisk blikk på utfordringene og hindringene for å gjøre denne visjonen til virkelighet.
Fullstendig program og påmeldingsskjema finner du på hjemmesiden til Sterk og Klar
Det er ikke et uttrykk for solidaritet å bygge opp under den stadig mektigere cannabisindustrien, skriver generalsekretær Hanne Cecilie Widnes i IOGT i Klassekampen 4.juli.
Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
Alkohol er ei lovleg vare. Alkohol er ei spesiell vare. Denne væska kan medføre avhengigheit. Det er det ikkje alle væsker som kan. Tenk på vatn eller jus til dømes. Viss alkoholen var ei nyoppfinning anno 2022, trur du ho ville ha vorte godkjent som ei salsvare? Eller ville ein ha tenkt at det er kanskje best at ho ikkje vert selt?
- Vi er enige om at foreldrene må mer på banen, men vi må huske at det er mange foreldre som gjør alt de kan for å hjelpe sine barn, men likevel ikke får det til, sa Frankeh Yaya Colley fra Sterk&Klar Intro til statsminister Erna Solberg på Groruddalstingets folkemøte denne uken.
Rusforebygging skjer lokalt. Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Larvik? Anja Hammerseng er blant innlederne når vi inviterer til politisk debatt.
Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Sarpsborg? Både foresatte, skolen, politiet, helsetjenesten, kultur- og fritidstilbudet, lokalmiljøet og ikke minst politikerne er alle viktige aktører i det forebyggende arbeidet.
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!