Sterk&Klar støtter og styrker de voksne i deres rolle som ungdomsforeldre og viktige rollemodeller. .
I perioden 13-17 år vil de fleste ungdommer møte på, ta standpunkt til og etablere en måte å forholde seg til alkohol. Ster&Klar har som mål å utsette ungdommens alkoholdebut ved å gi foreldre verktøy og kunnskap om ungdom i dagens samfunn
Et av IOGTs hovedprosjekt er Sterk&Klar. Forskning viser at foreldre er de viktigste rusforebyggerne. Sterk&Klar støtter og styrker de voksne i deres rolle som ungdomsforeldre og viktige rollemodeller. I perioden 13-17 år vil de fleste ungdommer møte på, ta standpunkt til og etablere en måte å forholde seg til alkohol. Ster&Klar har som mål å utsette ungdommens alkoholdebut ved å gi foreldre verktøy og kunnskap om ungdom i dagens samfunn.
- fire foreldretreff fordelt på tre ungdomsskoleår.
- foreldretreff som holdes av erfarne formidlere.
- treff der det legges til rette for at foreldrene kan nettverke og prate sammen.
- tilskudd på kr. 5000,- til en aktivitetskveld for foreldre og ungdom.
- tilby ungdommene å tegne en kontrakt med Sterk&Klar som går ut på å gjennomføre ungdomstiden uten bruk av rusmidler. Av dem som gjennomfører, trekker vi en vinner som får kr. 20 000,- til førerkortopplæring
Sterk&Klar tar opp tema som oppdragerrolle, grensesetting, motivasjon og oppmerksomhet, alkohol. cannabis, psykisk helse og sosiale medier. Faglig rådgiver for prosjekter er Arne Klyve. Arne Klyve er samfunnsviter og arbeider som seniorrådgiver i rusfeltet i Bergensklinikkene og ved kompetansesenter for læringsmiljø (BKL). Han har redigert og skrevet flere bøker om utfordrende unge blant annet boken ”Sinte unge menn – i kunnskapssamfunnet” og nå nylig med «Sinte, unge, villfarne menn. Vårt medansvar».
Prosjektet får støtte fra Helsedirektoratet. Deltagelse i prosjektet er gratis for familiene. Skolene/kommunene betaler en egenandel for hver gruppe på kr. 5.000,- per skoleår. Denne egenandelen dekker gruppens aktivitet.
Stiftelsen Bergensklinikkene har evaluert prosjektet gjennom 2004-2007 og konkluderer med Prosjektet Sterk&Klar når i stor grad sine målsettinger. I første rekke lykkes man i å skape et stort engasjement blant foreldrene, noe som bl.a viser seg i høy deltakelse og oppfølging av tiltak som vedvarer gjennom hele prosjektperioden.
På IOGTs politiske seminar hadde vi fokus på hvordan samfunnet kunne gjøre det lettere for unge å ta rusfrie valg. Ungdom trenger gode alkoholfrie fritidsarenaer. Det er et problem at alkoholbruk gjør mange kulturopplevelser og også politisk aktivitet utilgjengelig for ungdom.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
No er jula 2023 attom. No er nyårsfeiringa i Noreg attom. Då kan det kanskje vere litt lurt å entre ettertanken si verd.
IOGT skal delta på Arendalsuka. Kom gjerne innom oss på stand! Vi har også planer om å få med oss flere seminarer. Noen av dem kan du følge hjemmefra også.
- Alkohol har for mange alvorlige bivirkninger til å kunne anbefales som medisin, uttaler alkoholforsker Fred Rune Rahm, ved KoRUs Sør, Borgestadklinikken.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
Nett
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.
I Arbeiderpartiets nye partiprogram går partiet inn for at kommunene skal kunne tillate alkohol i avgrensede parker. IOGT viser til en fersk rapport og advarer mot konsekvensene for våre felles uteområder.