Oljefondets alkoholproblem

Kampanjens krav til norske myndigheter er at Statens Pensjonsfond Utland trekkes ut av alkoholindustrien slik Norge i 2009 gjorde med tobakksindustrien.

Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) har hele 116 milliarder kroner investert i alkoholselskaper. De etiske problemene som er knyttet til alkoholindustrien og konsekvensene som forverring av global helse og global utvikling er minst like store som det var for tobakksindustrien.

I 2019 stilte vi bokstavelig talt statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen til veggs ved å male dem på vegger der hvor politikken deres rammer. 

Alkohol er et utviklingshinder og rammer både brukeren selv, uskyldige tredjeparter og samfunnet. 

Det er en motsetning at norske myndigheter er opptatt av sosial og økonomisk utvikling, likestilling, global helse og barns rettigheter samtidig som Oljefondet investerer i den internasjonale alkoholindustrien som direkte motarbeider dette, sa Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i IOGTs bistandsorganisasjon FORUT, som driver kampanjen sammen med IOGT. 

I 2019 kom også en rapport om hvordan alkohol påvirker kvinner og barns rettigheter. Rapporten er skrevet av Dr Anne-Marie Laslett og Megan Cook ved Centre for Alcohol Policy Research ved La Trobe University i Melbourne på oppdrag fra FORUT. Rapporten viser at kvinner og barn opplever negative konsekvenser av egen og andres alkoholbruk, oftere enn menn.

I 2020 kom en ny forskningsrapport som avslørte at økningen i dødsfall og skader i Latin-Amerika og Karivia-regionen er et direkte resultat av målrettet markedsføring og en rekke bevisste taktikker fra den globale alkoholindustriens side.

Samme år lanserte vi en film i sosiale medier for å gjøre folk oppmerksomme på hva pensjonspengene deres er investert i. Vi har også laget en quiz du kan ta for å sjekke din kunnskap om dette.
Vi har sendt flere oppfordringer til poltikere og fortsetter å delta i høringer rundt etiske investeringer av oljefondet. 
Les mer på oljefondetsalkoholproblem.no