I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Cannabisbruken kartlagt i 2018 via Ungdata-undersøkelsen viser en økning blant de unge. Økningen er større hos gutter enn hos jenter. På videregående skoler i Oslo vest rapporterer én av tre gutter at de har brukt cannabis.
Rusforsker Willy Pedersen har kommentert økningen i Oslo til forskningsmagasinet Apollon.
Han stiller spørsmålstegn ved hvordan debatten om avkriminalisering påvirker de unge.
– De er jo aktive på nettet, de følger med i forskning. I Norge har regjeringen satt ned et utvalg som drøfter modeller for å avkriminalisere bruk og besittelse. Kanskje tenker ungdommene at det bare er et spørsmål om tid før cannabis blir lovlig også i Norge, og at stoffet i realiteten er ganske uskyldig.
IOGT jobber forebyggende med foreldre på laget
Når man oppfatter at mange bruker et rusmiddel kan det bidra til å normalisere bruk. En normalisering kan også bidra til en ufarliggjøring. Det vil vi i IOGT fortsette å jobbe mot.
IOGT jobber forebyggende med unge og rusbruk, og understreker viktigheten av å ha foreldre med på laget. Vi reiser rundt til skoler i Norge med vårt forebyggingsprogram Sterk&Klar og snakker med foreldre om rus og grensesetting. Ungdom som har et godt forhold til sine foreldre har lavere risiko for å prøve cannabis. I tillegg er kunnskap om skadevirkninger sentralt for de som velger å ikke bruke cannabis.
Vi ønsker en kunnskapsbasert debatt, og sammen med paraplyorganisasjonen vår Actis har vi lansert en grundig rapport om myter og fakta om cannabis.
Unge er mer sårbare for rusmidler. Hjernen er i utvikling, og bruk av både alkohol og cannabis har vist seg å gi dårligere læring, hukommelse og konsentrasjon. Det kan være kritisk for ungdommer i en fase av livet hvor de skal prestere på skole og ta avgjørelser for fremtiden.
At cannabisbruken øker vitner om at vi må være tydelige på skadevirkninger og fortsette å jobbe for gode relasjoner mellom ungdom og foreldre. En normalisering av cannabis kan bidra til en oppfatning om at rusmiddelet er mindre farlig enn det er.
De siste årene har vi sett en klar trend til reduksjon av ungdomsdrikkingen.
22. juli er World brain day, og i år er fokuset på hjernehelse og forebygging. Det er en fin anledning til å lære mer om hvordan hjernen påvirkes av alkoholbruk.
EU har klassifisert alkohol som et kreftfremkallende stoff, på lik linje med asbest og tobakk. Selv et lavt alkoholforbruk gir økt kreftrisiko.
Da IOGT arrangerte politisk møte for Haugesund og Karmøy understreket debattlederen at han ikke ønsket et en vanlig politisk debatt, men en dialog om hvordan vi best kan legge forholdene til rette for ungene våre.
Flere studier tyder på en sammenheng mellom salgstider salgsdager og alkoholforbruk og problemer, men det er begrenset forskning på dette området.
Barn lærer av sine foreldre, og venner påvirker hverandre. Alle vokser vi inn i en måte å bruke rusmidler på som er vanlig i det miljøet vi er en del av. Alkoholvaner smitter.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.