Durgas historie begynner i en fattig familie i en av slummene i Kolkata, nord i India. Familien gikk i oppløsning, og hun ble overlatt til en fosterfamilie som lovet å ta vare på henne.
Slik endte Durga i Bangalore, langt sør i landet, i en hverdag med hardt arbeid og mye vold.
Det skulle bli en bra barndom i en trygg fosterfamilie, med skolegang og nok mat. Det hørtes så bra ut, fordi Durgas familie kunne ikke få det til selv. Men sannheten var at den lille fosterfamilien i Bangalore trengte en hushjelp. De var ute etter en barnearbeider, og de fant Durga.
Noen dager før jul i 2010 ringer en telefon hos 1098 Childline i Bangalore. Det er FORUTs partnerorganisasjon APSA (Association for Promoting Social Action) som driver hjelpetelefonen for barn i byen. Sheila Devaraj er en av lederne i APSA, og hun husker godt denne henvendelsen for ti år siden.
– Det var en nabo som ringte, og fortalte om skrik og uro i en av naboleilighetene. Naboen var alvorlig bekymret, og håpet at vi i APSA kunne undersøke saken.
APSA er vant med slike telefoner, og har prosedyrer for dette. Sammen med lokalt politi ble adressen oppsøkt, og etter mye fram og tilbake slapp de inn i leiligheten der Durga var.
De fant ei jente på 15 år, med store fysiske skader etter voldsbruk og brennmerking med sigaretter. Hun hadde store hudskader på ryggen etter at varm olje var tømt over henne. Durga hadde hatt det ille i flere år, men akkurat disse dagene var så dramatiske at Durga ikke visste hvem eller hva hun kunne stole på.
– Jeg husker ei skremt, forvirret og skadet jente, forteller Sheila.
– Hun var også så underernært at vi måtte få henne til sykehus for behandling og kartlegging. Vi dokumenterer alltid skadeomfang og andre forhold i disse sakene, fordi vi trenger håndfaste bevis til framtidige anmeldelser og rettsaker mot de som står bak slik mishandling.
APSA arbeider utrettelig for barns rettigheter i India. Organisasjonen har en lang rekke prosjekter i gang for oppfølgingen av barn og unge som hjelpes ut av grov omsorgssvikt og barnearbeid etter henvendelser til 1098 Childline, en hjelpetelefon for barn i Bangalore og andre byer i India.
Hjelpetelefonen har et stort nettverk av institusjoner og prosjekter som barn og unge i akutt krise kan sendes til. Durga endte i APSAs eget hjelpetilbud, med trygt bosted og skolegang i nabohuset til hjelpetelefonen.
Sakte, men sikkert, forsto hun at APSA var et sted for en varig trygghet og omsorg. Frykt og usikkerhet ble erstattet med overskudd til læring og innsatsvilje.
Hun begynte på barneskolen, 15 år gammel.
– Vi ser det gjentar seg gang etter gang med barna og ungdommene som kommer til oss. Med samtaler, tid og tålmodighet faller de til ro. De forstår at livet nå får en ny og bedre retning, og de går løs på skolehverdagen og tar igjen det tapte.
Volden som rammet Durga bar preg av ren tortur. Saken vekket stor interesse hos mange i Bangalore. I overkant av 200 barnerettighetsaktivister og andre samlet seg utenfor bygget der Durga ble funnet i desember 2010, med krav om reaksjoner mot familien som hadde holdt henne fanget i barnearbeid.
Avisene dekket saken, som var ekstra interessant fordi mannen i familien hadde en framstående stilling i et IT-selskap med internasjonale forbindelser.
– Vi bar store bannere med krav om at delstatsmyndighetene måtte gjøre mer for å stanse slike overgrep, og sikre barns rettigheter, forteller Sheila.
I samtaler med Durga ble det avdekket at hun hadde jobbet med husarbeid store deler av dagen, men at arbeidet aldri ble ansett som godt nok. Hun ble bundet fast om nettene etter et tilfelle av fluktforsøk, og stadig straffet med voldsbruk. Etter gjentatte slag mot ansiktet hadde leppene blitt deformerte, og hun hadde arr etter å ha blitt brent med sigaretter.
Sheila forteller om mange jenter som hjelpes ut av lignende forhold.
– Det er mange historier om arbeid som barnehushjelper eller annet arbeid på fabrikker og andre steder. Det er lovnader om lønn og trygt bosted som ikke blir overholdt, og i mange saker er det også snakk om seksuelt misbruk.
– Dette er et stort samfunnsproblem i India, men gjennom utrettelig arbeid med jentene og et overordnet politisk arbeid rundt temaet ser vi at holdninger endres og forbedres i forhold til barnearbeid, sier Sheila. Hun har viet hele sitt yrkesaktive liv til denne innsatsen, og med FORUT som en fast støttespiller og bidragsyter.
I tilfellet med Durga ble foreldreparet anmeldt og varetektsfengslet, men senere løslatt mot kausjon. Mannen ble oppsagt i selskapet han jobbet for. Deretter fulgte en flerårig rettsprosess, som endte med at det unge ekteparet ble dømt for overgrepene. Gjennom hele denne prosessen hadde APSA omsorgen for Durga, og organisasjonen dekket også kostnadene til advokat, med støtte fra FORUT.
– Vi visste at vi hadde en viktig sak med Durga, forteller Sheila.
– Vi hadde grundig dokumentasjon av alle skadene hun var påført, og graden av voldsbruk opprørte mange. Denne gangen handlet det om å hjelpe Durga, og det handlet om en sak som gjennom mediedekning og rettsoppgjør kunne bidra til å sette viktig søkelys på barnearbeid som et samfunnsproblem.
.
Med trygghet og omsorg i APSA, kunne Durga langsomt ta fatt på veien mot et tryggere og bedre liv. Gjennom de siste ti årene har hun vært gjennom plastiske operasjoner for å reparere ansiktsskader, og hun har fullført grunnskolen. Hun har bygget opp et nettverk av venner og trygge voksne, og hun har fullført yrkesutdanning innen sminke- og frisørfag.
FORUT har møtt Durga flere ganger siden hun ble reddet i 2010. Da vi sist møtte henne i november i 2019, var hun strålende takknemlig for hjelpen hun har fått fra APSA og FORUT, og for at kontakten opprettholdes.
I dag har hun en fast og godt betalt stilling i en frisørsalong i Bangalore, og hun leier sin egen leilighet. Vi slo oss ned på trappa utenfor salongen en dag hun var ferdig på jobb.
– Jeg er så stolt av denne jobben, stråler Durga.
– Jeg har mange kunder hver dag, og ordner hår og sminke til så mange kunder. Sjefen sier jeg er flink!
Durga er ikke så glad i å snakke om fortida. Vi spør heller om planene videre, og Durga tenker seg om.
– Først og fremst er jeg veldig takknemlig for at livet mitt er slik det er nå. Denne faste jobben har gjort at jeg kan leie meg en liten leilighet ikke så langt unna, og der kan jeg være sammen med venner.
Vi skal videre, og avtaler at vi må ses om ikke så lenge.
– Hils til Sheila og alle vennene mine i APSA, sier Durga og vinker.
Sheila forteller at de stadig har kontakt med Durga og mange andre unge som kommer tilbake til APSA, organisasjonen som reddet dem ut av barnearbeid og overgrep.
– Det er fantastisk å holde kontakten med barna. De inspirerer oss til å fortsette arbeidet vårt, sier Sheila med et stort smil.
– Durga var innom oss for noen uker siden, og viste stolt fram kjæresten sin. Jeg synes han virket som en kjekk mann, sier Sheila.
Både APSA og FORUT vil få rikelig anledning til å bli bedre kjent med kjæresten. Kontakten med Durga har vart lenge, og planen er at det skal fortsette slik.
Historien om Durga har tross alt blitt til en god historie om veien ut av overgrep og barnearbeid, og Durga er på mange måter en god representant for alle de som har fått og får lignende hjelp fra APSA.
Hun er en stemme på vegne av mange barn og unge som har blitt reddet, og for de som fortsatt venter på å bli funnet. De som fortsatt venter på at hjelpen skal komme.
FORUT er en IOGT i Norges bistandsorganisasjon og arbeider mot fattigdom og for en rettferdig verden. Vi kjemper for at barn og kvinner skal få realisert sine rettigheter, og at rusmidler og dårlig psykisk helse ikke skal hindre trygghet og utvikling.
FORUTs mål er at folk får reell makt til å endre sine liv.
FORUT driver langsiktig utviklingssamarbeid med 16 partnerorganisasjoner i Asia og Afrika, blant andre APSA India. Gjennom 40 år har mer enn seks millioner mennesker fått direkte hjelp. Som FORUT-fadder gir du 250 kroner i måneden og er en viktig bidragsyter til dette arbeidet.
FORUT er eid av IOGT, Juvente og Juba, og er medlem av Innsamlingskontrollen. Alle som gir økonomiske bidrag kan stole på at pengene blir brukt på en effektiv og best mulig måte. Se nøkkeltall og les mer om FORUTs formål. FORUT har rammeavtale med Norad, noe som sikrer langsiktig finansiering av prosjektene.
Ta gjerne kontakt med Ingvar Midthun. Han har skrevet denne artikkelen og har fulgt Durga siden hun ble reddet i 2010.
FORUT, solidaritetsaksjon for utvikling, ble stiftet i 1981 av IOGT og våre ungdoms- og barneorgansiasjoner Juvente og Juba. Formålet er å medvirke til sosial mobilisering av fattige og undertrykte i deres kamp for bedre levekår og grunnleggende menneskerettigheter gjennom bistandstiltak, holdningsskapende virksomhet og politisk bevisstgjøring.
Det er god grunn til å feire framgangen for jenter og kvinners rettigheter nasjonalt og internasjonalt. Men det er dessverre også god grunn til å si at en feiring ikke er på sin plass. Det er for langt igjen til alle jenter og kvinner får bruke sin stemme og bli lyttet til på samme måte som gutter og menn.
Gravejournalisten Olivier Van Beeman har avdekket at Heineeken sin måte å markedsføre alkohol på i Afrika undergraver utvikling og god folkehelse.
Samarbeid med diktatorer, skatteunngåelser, korrupsjon på høyt nivå, uetisk markedsføring og superprofitt på ølsalg for salg av Heineken-øl avsløres i en ny bok. Statens pensjonsfond utland har investert nær seks milliarder i Heineken-aksjer.
IOGT i Norge bidrar til å mobilisere mennesker til å være aktive i sine lokalsamfunn og i sine liv. Det gjør vi ikke alene.
En ny forskningsrapport avslører at økningen i dødsfall og skader i Latin-Amerika og Karivia-regionen er et direkte resultat av målrettet markedsføring og en rekke bevisste taktikker fra den globale alkoholindustriens side.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.