10. juli 2018
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
I rapporten "Parken for alle" legger IOGT frem en undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag fra IOGT om alkoholbruk på offentlig plass.
- Undersøkelsen viser at dagens alkoholpolitikk er god forebygging. Det er solid oppslutning om drikkeforbudet på offentlig sted, og loven bidrar til at mange lar være å drikke eller begrenser egen alkoholbruk, sier generalsekretær Hanne Cecilie Widnes. 57 prosent har begrenset sin egen alkoholbruk og 44 prosent oppgir at de har latt være å drikke på grunn av forbudet. Widnes understreker at det likevel er behov for at politiet gjør mer for å redusere alkoholbruken, noe også undersøkelsen viser at det er bred støtte for.
NRK: IOGT ber politiet om å håndheve drikkeforbudet bedre
- Så mange som 1 av 4 unge har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til alkoholbruk på offentlig plass, enten det er parken eller skiløypa. Parken skal være et trygt og hyggelig sted der man kan slappe av sammen med venner og familie uten å måtte bekymre seg for fulle folk, understreker Widnes.
- Folk vil ikke ha pils i parken, slik flere partier tidligere har tatt til orde for. Her er både Høyre og Frp i utakt med befolkningen, sier Widnes. I undersøkelsen oppgir 60 prosent av de spurte at de er bekymret for at det vil bli mer alkoholbruk på offentlig plass dersom forbudet oppheves.
Skal være trygg for barn og unge
- 90 000 barn unde 18 år har en forelder som har misbrukt alkohol siste året. Vi har et felles ansvar for å legge til rette for at alle som opplever utrygghet hjemme skal skjermes fra alkoholbruk i det offentlige rom. Alle parker, strender og offentlige områder skal være trygge for barn og unge.
Undersøkelsen viser blant annet at:
Rapporten kan du i sin helhet lese her:
Helse- og omsorgsdepartementet sendte i vår et forslag til ny forskrift om utmåling av overtredelsesgebyr etter alkoholloven på høring. IOGT støtter forslaget.
Debatten om alkoholbruk på offentlig plass kan bære preg av en idyllisk fremstilling av voksne i vennegrupper som i ro og fordragelighet deler en flaske vin eller et par pils. Heldigvis er det slik de fleste oppfører seg når de drikker ulovlig på offentlig sted.
- Alkohol har for mange alvorlige bivirkninger til å kunne anbefales som medisin, uttaler alkoholforsker Fred Rune Rahm, ved KoRUs Sør, Borgestadklinikken.
For mange unge er det ikke et valg mellom sprit eller hasj, de sier ja takk, begge deler. Men tydelige foreldre reduserer risikoen for dårlige rusvalg.
Irland får innføre lov om helseinformasjon og advarslar på alkohol. Også norske forbrukarar bør få slik kunnskap, så dei kan ta gode helseval, meiner IOGT.
Er du bekymret for rusbruken blant barn og unge der du bor? Er du opptatt av barn og unges oppvekstvilkår? Har du lyst til å gjøre noe med det? Da er denne webinarrekken noe for deg!
Nett
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.