56 % mener det generelt drikkes for mye alkohol i sommerferien når barn er tilstede.
Det viser en fersk undersøkelse fra IOGT, utført av Opinion.
Vi vet at barn ofte oppfatter endringer i de voksnes oppførsel før voksne selv føler seg beruset, og at mange barn opplever dette som utrygt.
Sommerferien skal gi et avbrekk fra hverdagen og gode minner for resten av livet. Det gjelder like mye for barn som for voksne.
I en undersøkelse fra alkovett organisasjonen Av og Til i 2017 svarte 3 av 10 barn og unge mellom 8 og 19 år at de opplevde at mamma eller pappa drikker mer alkohol på ferie enn det de gjør ellers.
I 2015 svarte 19 % av de voksne at de hadde opplevd andre foreldre beruset sist de var på sommerferie sammen med barn, og 7 % oppga at de selv hadde vært beruset i en annen undersøkelse fra Av og Til.
Tenk deg den usikkerheten som oppstår hos et barn når personene man er mest glad i og som kanskje er de eneste man kjenner i et land, ikke lenger føles trygge.
Det er postitivt å se at over halve befolkningen nå er oppmerksom på dette problemet. Det var kun 12 % som ikke var enige i at det drikkes for mye med barn til stede i sommerferien.
- Normer skapes i møtet mellom mennesker, og vi vet at også stordrikkere påvirkes av holdningene til mennesker rundt seg. Når DU snakker om at du ikke synes det er greit å drikke alkohol når du er sammen med barn på ferie er du med og forandrer alkoholkulturen slik at flere barn får gode sommerminner sammen med trygge voksne, sier Mari Marthe Katt-Ugle, kampanjeleder for IOGTs Fyll ferien-kampanje.
Les også: Fyll ferien: en kampanje med fokus på barn som alkoholfri sone i sommerferien.
I disse dager er frivillige over hele landet er ute på gater og torg for å minne folk om at barn trives best med edru voksne, også i sommerferien. Vi vil også legge ut innhold på IOGTs facebookside og Instagram-konto som gjør det enkelt for alle som ønsker å bidra til å øke bevisstheten rundt dette å spre budskapet i sin vennekrets. #fyllFerien
Rusfri dag gir anledning til refleksjon rundt rus, og til å vise solidaritet med dem som lider under egen eller andres rusbruk. 8. juni markeres den for tiende gang, og årets tema er "Sommer og rus", med fokus på barna.
Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Ungdom drikk mindre. Fleire vel å ikkje drikke. Korleis nyttar vi dette i det førebyggende arbeidet?
Hvordan skal du feire verdens alkoholfrie dag den 3. oktober? Hva med å gi litt tid til noen du er glad i? Inviter på middag. Ta en kopp kaffe med noen venner. Ring en du ikke har snakket med på en stund. Gjør noe hyggelig og alkoholfritt. Vær tilstede!
Sterk&Klar er IOGTs forebyggingsprogram for ungdomsskoleforeldre. 19. mars inviterer vi alle som jobber i skolen og med ungdom til gratis fagdag med konkrete tips og verktøy. Forebygging er nøkkelordet.
Takket være den fantastisk innsats fra våre medlemmer nådde vi ikke bare vårt ambisiøse vervemål på 700 nye medlemmer – vi overgikk det med god margin! I løpet av 2024 vervet vi hele 883 nye medlemmer
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
IOGT advarte mot legalisering og løftet frem forebygging som det viktigste tiltaket da vi i dag la frem våre innspill til Norges prioriteringer i møte i FNs narkotikakommisjon!