Cecilie Widnes, generalsekretær
For mange unge er det ikke et valg mellom sprit eller hasj, de sier ja takk, begge deler. Men tydelige foreldre reduserer risikoen for dårlige rusvalg.
I en kronikk i VG 2. september spør sosiolog Øystein Skjælaaen om hva du som forelder helst ville foretrekke: at din sønn/datter røyker marihuana eller drikker sprit. Han mener konklusjonen ikke er åpenbar, men «det er gode grunner til å foretrekke at din sønn/ datter røyker marihuana fremfor å drikke sprit».
Som tenåringsforelder og generalsekretær i en organisasjon som jobber med forebygging av rusbruk blant unge, reagerer jeg på premisset Skjælaaen legger til grunn for sitt innlegg. Det er ikke slik at unge må velge mellom sprit og marihuana. Hva med alternativet «ingen av delene»?
"Det er ikke slik at unge må velge mellom sprit og marihuana. Hva med alternativet «ingen av delene»?
"
De fleste norske ungdommer holder seg nemlig langt unna både alkohol og cannabis. Ifølge siste ungdataundersøkelse har kun 3-4 prosent i begynnelsen av tenårene vært beruset eller brukt cannabis siste år. Dette viser at vi lykkes godt med rusforebygging.
Noe av æren kan vi som foreldre ta. Vi er rollemodeller for barna våre, og derfor også de beste til å forebygge rusbruk. Selv om ungdommene etter hvert blir myndige og skal stå på egen ben, ser de fortsatt til oss for råd og veiledning.
Les også: Cannabisbruk blant unge kan forebygges av foreldre
Forskning på rusforebygging viser at tid med foreldre er avgjørende. Å rett og slett være sammen med ungene våre er noe av det mest effektive vi kan gjøre for å redusere risiko for dårlige rusvalg. Da må vi tørre å gå foran med tydelige holdninger, oppdatert kunnskap og interesse for livet til barna våre. Å gi barna gode råd om hva de kan gjøre og ikke, og å ha klare regler og forventninger til oppførsel og adferd. I IOGT kurser vi foreldre i dette gjennom foreldrestøtteprogrammet Sterk&klar.
Les også: Foreldre er de viktigste forebyggerne - tips til foreldre
Politiet anslår at styrkegraden i cannabis er tredoblet de siste ti årene på grunn av nye dyrkingsmetoder. Sterkere cannabis øker risikoen for psykiske lidelser som psykose og schizofreni, i tillegg til avhengighet. Man vet ikke på forhånd hvem som har denne genetiske sårbarheten. Derfor bør vi i det lengste råde ungdommene våre til å la være å prøve cannabis.
Alkohol og cannabis er to vidt forskjellige rusmidler, med forskjellig virkning på kroppen og med ulikt skadepotensial. De kan og bør ikke sammenlignes fordi det ikke er et spørsmål om enten eller.
Norske studier finner at de som røyker cannabis, i snitt drikker mer alkohol enn andre. Blandingsbruk er normen, rene cannabisbrukere er unntaket: cannabis og alkohol kombineres i så mye som 80 prosent av brukstilfellene. Tall fra siste Ungdata-undersøkelse viser også at det er svært få ungdommer som har brukt hasj som ikke også har vært beruset. De som har brukt cannabis oftest sist år er de som oftest oppgir å ha vært tydelig beruset.
Les også: Er cannabis mindre farlig enn alkohol? - Myter og fakta om Cannabis
Det er altså ikke så enkelt som å velge mellom sprit eller hasj. Tillater vi et nytt legalt rusmiddel, risikerer vi at langt flere unge velger både og. Derfor trengs foreldre som er tydelige på risikoen ved begge rusmidlene.
Innlegget stod på trykk i VG den 4. september
- Vi er bekymret. På samme måte som veldig mange foreldre og folk som jobber med unge mennesker, sa IOGTs generalsekretær, Cecilie Widnes i en samtale om rusreformen på God morgen Norge på Tv2.
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
I Bodø får mange mindreårige kjøpt alkohol i butikkene. Politikerne lover å øke kontroller og oppfølging for å stramme inn på dette. Ungdommene selv ønsker flere møteplasser og god undervisning om alkohol og rus. Foreldresamarbeid, som f.eks Sterk&Klar, løftes også frem som en viktig forebyggingsfaktor. Er det tomt snakk, eller vil politikerne satse på forebygging?
IOGT inviterte til debatt om ruspolitikken i Haugesund og Karmøy den 28. aug, og Haugesund avis intervjuet koordinator Jørn Hansen før møtet.
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
Da IOGT arrangerte politisk møte for Haugesund og Karmøy understreket debattlederen at han ikke ønsket et en vanlig politisk debatt, men en dialog om hvordan vi best kan legge forholdene til rette for ungene våre.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.