21. februar 2024
Den politiske avdelingen på kontoret er nå godt i gang med å engasjere seg og påvirke lokal alkoholpolitikk.
En gang hvert fjerde år blir det vedtatt nye alkoholpolitiske retningslinjer i kommunene. Det er de reglene som avgjør hvor lenge det er åpent for salg av alkohol i butikkene og skjenking ved utestedene i din kommune. Nå er det rullering i mange av Norges kommuner, og IOGT er på ballen - både lokalt og sentralt. Mange kommuner har en høringsrunde først, der faginstanser, næringen og organisasjoner som IOGT kan komme med innspill. IOGT leverer høringssvar i et utvalg av norske kommuner, ofte der vi har hatt enten debattmøter, fagmøter eller lokale IOGT-avdelinger. Ta gjerne kontakt med kontoret når din kommune har høring. Er du aktiv i et område kan vi på kontoret hjelpe dere med å levere et eget høringssvar.
Det er også andre måter å vise at vi er engasjerte i lokal alkoholpolitikk, for eksempel å skrive til eller ringe de medlemmene som sitter i aktuelt utvalg som behandler alkoholpolitikken. En annen måte er å skrive leserbrev eller få saker på i lokalmedia. Et eksempel på dette er fra Solabladet, der vi tok kontakt med lokalavisen og fikk inn våre standpunkt i avisen om nettopp utvidelse av skjenketidene i kommunen. Vi sender også inn leserbrev til lokalavisene, med både lokale avsendere og leserbrev signert generalsekretæren. Vi kan bli enda bedre på å skrive leserbrev og vil gjerne ha hjelp. Er du god på å skrive, eller kan tenke deg å stå som avsender på et leserbrev i din lokalavis oppfordres du til å ta kontakt med politisk rådgiver David Pletten Aasgard.
Et eksempel på lokalt engasjement og samarbeid mellom sentralt og lokalt ledd i organisasjonen er Haugesund. IOGT skulle egentlig levere høringssvar, men ble glemt av kommunen da invitasjonene ble sendt ut. Derfor tok vi selv kontakt med politikerne og fremmet vårt høringssvar, og hadde direkte kommunikasjon med flere av partiene. I tillegg skrev vi et leserbrev signert av IOGT Haugesund i forkant av debatten i bystyret.
IOGT har også vært synlig i mange andre kommuner – som for eksempel Larvik, Lillestrøm, Sandnes og Rauma. Og vi ønsker å jobbe for tryggere gater, kortere skjenketider og bedre fritidstilbud til barn og unge i mange andre kommuner. Så igjen – ta kontakt dersom du ønsker å engasjere deg i lokal alkoholpolitikk!
Neste uke er det førpremiere på en ny animasjonsfilm fra IOGT om nettopp lokal alkoholpolitikk - meld deg på her! www.iogt.no/nett
ADD-prosjektet er startet opp for å styrke fokuset på rus og utvikling i FORUT sitt arbeid, og prosjektet har bl.a. avslørt hvordan alkoholindustrien forsøker å utnytte dårlig alkoholpolitikk i u-land.
Flere studier viser en klar sammenheng mellom endringer i aldersgrenser og endring i ungdoms alkoholforbruk.
- Det er bra at meldingen tydelig adresserer alkohol som en vesentlig risiko for folkehelsa, sa IOGT i høringen om ny folkehelsemelding i dag. Samtidig etterspurte vi mer konkrete forslag til styrking av det forebyggende arbeidet.
En undersøkelse fra 2016 viste at rundt 20 % av drikkeepisodene forekom i jobbrelaterte sammenhenger, primært i forbindelse med fester, mens drikking i selve arbeidstiden var uvanlig
En økning i alkoholprisene er forbundet med en nedgang i bl.a. promillekjøring og trafikkulykker, skrumpleverdødelighet, selvmord og volds- og vinningskriminalitet.
96,8 prosent av tiltak alkoholindustrien hevder vil redusere skadelig drikking har ingen vitenskapelig støtte.
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!