23. oktober 2019
"Jeg trengte å bli tatt for å skjønne alvoret. Ruskontrakten med politiet og hjelpen fra Møteplassen til å skaffe ny bolig og arbeidspraksis var til stor hjelp.Det hjalp meg å bryte ut av rusen og det dårlige miljøet", forteller en av de unge som bruker IOGTs Møteplassen.
- Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært idag hvis ikke jeg ble tatt den gangen. Antakeligvis hadde jeg gått på tyngre stoffer nå, som flere av kompisene etterhvert begynte å gjøre. Noen begynte til og med på sprøyter. Jeg trengte å bli tatt for å skjønne alvoret.
Ruskontrakten med politiet og hjelpen fra Møteplassen til å skaffe ny bolig og arbeidspraksis var til stor hjelp. Det hjalp meg å bryte ut av rusen og det dårlige miljøet.Jeg fikk respekt i miljøet når jeg sa at jeg gikk på kontrakt og sa at jeg hadde slutta.
Les også: Legalisering er ikke løsningen
Det var viktig for meg at det ble konsekvenser, at noen hjalp meg å sette grenser. Jeg fikk også en bot for salg, det trengte jeg. Idag er jeg takknemlig for å være der jeg er, jeg er stolt av meg selv.
Jeg kom meg tilbake på skolebenken, jeg trives godt og skal snart ut i læreplass. Jeg trives godt i leiligheten og har gode venner og familie som bryr seg. Noen av vennene mine sluttet med rus fordi jeg gjorde det og vi holder sammen. De som fortsatte med rus måtte jeg bryte kontakten med, det ble for vanskelig.
Les også: 11 grunner til å beholde cannabisforbudet i Norge
Nå slipper jeg å stresse, tenke på rus og dealing, være redd for hva som vil skje. Nå er jeg bare rolig og har det bra. Jeg har vært heldig.»
Gutt, 20 år
Cannabis-industrien vokser og er en drivkraft for legalisering og normalisering av cannabis, skriver generalsekretær Widnes i Klassekampen 16. juli som svar til Foreningen for human narkotikapolitikk.
"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.
Det er mye å tape og lite å vinne ved å legge til rette for å normalisere bruk av flere rusmidler. Dyrekjøpte erfaringer med tobakk og alkohol bør mane til stor forsiktighet.
- Med rapporten vil vi gi en stemme til den store majoriteten som ikke blir hørt. De som ikke ønsker mer cannabisbruk, som vil ha rusfrie lokalmiljøer og de som er uskyldige ofre for andres bruk av narkotika, sier Dag Endal i Drug Policy Future.
- Vi er bekymret. På samme måte som veldig mange foreldre og folk som jobber med unge mennesker, sa IOGTs generalsekretær, Cecilie Widnes i en samtale om rusreformen på God morgen Norge på Tv2.
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
Nett
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.