Etter at vi hadde sparket i gang landsmøtet med en ruspolitisk debatt var det særlig politikk og verving som stod i fokus på årets landsmøte.
Hjørdis Amelid Vikenes og Per Arne Lillebø har sammen stått bak i IOGT Region Midt-Norges store satsing på verving de siste årene, og fortalte om sine metoder i et inspirerende verveseminar i forbindelse med landsmøtet i helgen. De har i flere år vært mye ute på stand og snakket med mennesker ulike steder i regionen og trekker frem det å være synlig over tid som veldig viktig. I korona-perioden har dette vært vanskelig å stå på stand, og de har måttet lene seg mer på andre metoder. De har både jobbet strategisk med synlighet i media og økt innsatsen på telefonverving i denne perioden.
Etter deres inspirerende innledning diskuterte delegatene i grupper hvordan de kunne tenke seg å jobbe med verving fremover, og hvilke hindringer de opplevde. I arbeidsplanen ble det vedtatt at verving av medlemmer og aktivisering av frivillige er en prioritert oppgave de to neste årene. Målet er minimum 500 nye medlemmer hvert år.
Landsmøtehelgen ble åpnet med en oppløftende debatt med flere politiske partier tilstede og bred enighet om fokus på forebygging og behandlende tiltak i ruspolitikken. Mange fulgte debatten både fra salen og via nettet. Det er fortsatt mulig å se den i opptak her hvis du er nysgjerrig på hva de ulike partiene mener i ruspolitikken. Møtet vedtok resolusjonen «Hensynet til barn må alltid komme først i alkoholpolitikken. Og IOGT vil sette fokus på retten til en alkoholfri barndom fremover. Som samfunn har et ansvar for at alle barn og ungdommer skal føle seg trygge både hjemme og ute, i bidra til å forebygge at de får rusproblemer senere i livet. På alkoholfribarndom.no kan du lese mer om hvilke hovedoppfordringer IOGT har til politikerne fremover for å sikre alle barn en trygg alkoholfri barndom.
Ørnulf Thorbjørnsen ble gjenvalgt som leder for ny toårsperiode og Sofia Gram-Hallbert ble gjenvalgt som nestleder. Som styremedlemmer valgte landsmøtet Gisle Bangsund fra Kongsvinger, Frode Grønvold fra Drammen, Per Arne Lillebø fra Ulsteinvik, Karin Wilming fra Lillestrøm og Mona Aarø fra Haugesund. Elisabeth Hagen fra Elverum og Kristine Lundberg-Cseresnyes fra lagsevåg ble valgt inn som hhv. 1. og 2. vara.
Møtet var også en fin anledning til å takke rektor ved Åsane Folkehøgskole i Bergen, Bjørn Berentsen. Han fikk stor applaus for innsatsen i sine 36 år som leder for IOGTs egen folkehøgskole. Det var også hyggelig å bli kjent med skolens nye rektor,
Skolen har gjennomgått en betydelig oppgradering i løpet av de siste par årene. Vi som har vært med i IOGT en stund har etter hvert fått et nært og godt forhold til IOGTs egen folkehøgskole som brukes til landsmøter og andre arrangementer så ofte vi kan. Vi er stolte av skolen vår, og setter pris på den gode maten, det hyggelige personalet og de flotte kulturinnslagene vi alltid får med når vi legger møtene dit. Enkelte av delegatene husket også tilbake til sin egen tid som elev ved skolen og satte stor pris på omvisningen vi fikk denne gangen. Det var hyggelig å se hvor fint det var blitt. Og særlig det nye flotte auditoriet og mingleområdet utenfor ble flittig brukt under møtet.
Vi takker alle som var tilstede og deltok i forhandlingene og alle som fulgte sendingen via Facebook. Det ble et godt møte med topp stemning hele veien, med masse god mat, fine samtaler og spennende møter mellom generasjoner.
Det er fortsatt mulig å se både debatt og landsmøtet her: facebook.com/iogtinorge/live_videos
Tradisjonelt er norsk ruspolitikk bredt sammensatt. Nå advarer forfatter Filip Rygg, mot det han mener er en global megatrend med individualistisk liberalisme.
ADD-prosjektet er startet opp for å styrke fokuset på rus og utvikling i FORUT sitt arbeid, og prosjektet har bl.a. avslørt hvordan alkoholindustrien forsøker å utnytte dårlig alkoholpolitikk i u-land.
Flere studier viser en klar sammenheng mellom endringer i aldersgrenser og endring i ungdoms alkoholforbruk.
- Det er bra at meldingen tydelig adresserer alkohol som en vesentlig risiko for folkehelsa, sa IOGT i høringen om ny folkehelsemelding i dag. Samtidig etterspurte vi mer konkrete forslag til styrking av det forebyggende arbeidet.
En undersøkelse fra 2016 viste at rundt 20 % av drikkeepisodene forekom i jobbrelaterte sammenhenger, primært i forbindelse med fester, mens drikking i selve arbeidstiden var uvanlig
En økning i alkoholprisene er forbundet med en nedgang i bl.a. promillekjøring og trafikkulykker, skrumpleverdødelighet, selvmord og volds- og vinningskriminalitet.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.