Fredag 20. august møttes politikere til ruspolitisk debatt i forkant av IOGT sitt 97. landsmøte. Det var oppløftende at partiene vektla behovet for bedre rammer for forebygging.
Debatten hadde tre tema, der både alkohol og narkotika ble diskutert grundig. Partiene viste tydelig engasjement for både forebygging og behovet for bedre tilbud til dem som trenger det, samtidig som de også viste forskjellene mellom politikken de ønsker å gjennomføre for å sikre dette. Også regjeringens forslag til rusreform ble diskutert, og flere av partiene uttrykte tydelig at de mener dette var en svak reform og ønsker et mye større innhold i en rusreform.
Foreldreoppropet mot narkotika: Det er behov for en reform på rusfeltet.
IOGT jobber for at det skal være lett å ta rusfrie valg, og gjør dette både gjennom aktiviteter og politisk engasjement. Generalsekretær Hanne Cecilie Widnes var glad for lovnadene presentert i debatten, samtidig som hun er bekymret for flere liberale forslag i partiprogrammene.
Les også: Hensynet til barn og unge må alltid komme først i alkoholpolitikken!
«Det er oppløftende å se at partiene ønsker en bedre innsats for forebygging i ruspolitikken, og vi ser frem til å samarbeide for nettopp dette etter valget. Likevel er det urovekkende at flere av partiprogrammene er liberale i både alkohol og narkotikapolitikk, og nettopp dette er noe vi ønsker å kommunisere er en feil oppskrift for bedre forebyggende politikk», sier Generalsekretær i IOGT, Hanne Cecilie Widnes.
Alle de politiske partiene som er representert på Stortinget var invitert.
Fikk du ikke med deg debatten? Se opptaket her.
IOGT jobber for retten til en trygg alkoholfri barndom. Da trenger vi en solidarisk forebyggende ruspolitikk. Vi har følgende oppfordringer til politikerne:
ADD-prosjektet er startet opp for å styrke fokuset på rus og utvikling i FORUT sitt arbeid, og prosjektet har bl.a. avslørt hvordan alkoholindustrien forsøker å utnytte dårlig alkoholpolitikk i u-land.
Forebygging må være mål nummer en. Forbruket må ned. Det er den klare oppfordringen til de som nå jobber med partiprogrammene for neste stortingsperiode fra IOGTerne som har skrevet dette innlegget, som stod på trykk i Telemarksavisa.
Vi har gått gjennom valgprogrammene for å finne ut hva de mener i saker som er viktige for å bidra til at flere får en alkoholfri barndom.
I år er det Stortingsvalg, og vi har laget en oversikt over hva de ulike partiene har skrevet om alkoholpolitikk i sine politiske program.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
Rusforskningen er tydelig på at det er en sammenheng mellom den skadelige bruken av rusmidler og totalforbruket. Derfor ønsker vi å fremheve viktigheten av tiltak som retter seg mot hele befolkningen.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.