Forbudet mot drikking på offentlig sted skal sikre at barn og ungdom føler seg trygge når de går på gata, er i parken eller på stranda. 1 av 4 ungdom under 30 år har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk på offentlig plass.
Ifølge alkohollovens §8-9 er det ikke lov å drikke alkohol på «gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig plass».
IOGT er opptatt av at uteområder og offentlig plass skal oppleves trygt. I 2018 utarbeidet vi Fyll parken Rapport med utgangspunkt i en spørreundersøkelse.
Undersøkelsen viste bl.a. at nesten 6 av 10 hadde begrenset alkoholbruken sin på offentlig sted på grunn av forbudet. I Norge er det bred enighet om at det ikke skal være lov å drikke alkohol på offentlig sted. Både IOGT og halvparten av alle nordmenn ønsker at forbudet håndheves bedre. Les mer om lanseringen av rapporten og se innslaget på Dagsrevyen her.
NRK: IOGT ber politiet om å håndheve drikkeforbudet bedre
90 000 barn unde 18 år har en forelder som har misbrukt alkohol siste året. Vi har et felles ansvar for å legge til rette for at alle som opplever utrygghet hjemme skal skjermes fra alkoholbruk i det offentlige rom. Alle parker, strender og offentlige områder skal være trygge for barn og unge.
Det er forbudt å drikke eller servere alkohol med mindre det foreligger bevilling til dette, og selv om dette skjer uten vederlag:
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
IOGT i Norge jobber for gjøre det lett å ta rusfrie valg og vil bidra til et trygt og inkluderende samfunn. Våre medlemmer sørger for sosiale og rusfrie møteplasser, kampanjer og et lokalt ruspolitisk engasjement over hele landet.
Fredag 20. august møttes politikere til ruspolitisk debatt i forkant av IOGT sitt 97. landsmøte. Det var oppløftende at partiene vektla behovet for bedre rammer for forebygging.
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
Som samfunn har vi et ansvar for at alle barn og ungdommer skal føle seg trygge både hjemme og ute, i tillegg til å forebygge at de får rusproblemer senere i livet.
Vi har gått gjennom valgprogrammene for å finne ut hva de mener i saker som er viktige for å bidra til at flere får en alkoholfri barndom.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.