Trygge oppvekstarenaer forebygger rusproblematikk og mange andre typer sosiale problemer. Derfor må vi gi barn og ungdom attraktive, varierte og tilgjengelige rusfrie fritidstilbud.
FNs barnekonvensjon artikkel 13 sier at «alle barn har rett til hvile, fritid og lek, og til å delta i kunst og kulturliv». Ungdommer i alderen 15 til 18 år vil gjerne gå på mange av de samme kultur- og idrettsarrangement som de voksne. De ønsker også adgang til politiske debatter. Men på grunn av voksnes behov for å bruke alkohol blir unge ofte stengt ute. I mange tilfeller har arrangementer 18-årsgrense på grunn av skjenkebevilling og i andre tilfeller kan alkoholbruken gjøre stedet mindre trygt og uegnet for unge mennesker.
Ungdom befinner seg i en fase av livet der de søker nye impulser og rollemodeller, og dette finner de ofte på skole, fritid og sosiale medier. Det er viktig at ungdommene har tilgang til trygge og rusfrie arenaer, slik at alle får muligheten til å utvikle gode mestringsstrategier uten bruk av rusmidler.
Barn og ungdom lærer sosiale spilleregler, utvikler identitet og hvordan man omgås andre ved å delta på forskjellige fritidsaktiviteter. Det de opplever i ungdomstiden vil prege dem resten av livet. Måten vi drikker alkohol på påvirkes i stor grad av de vi har nettverket vårt, og drikkemønsteret vi utvikler er resultat av vanene vi blir utsatt for av omgangskretsen vår. Noen av de viktigste rollemodellene for barn og unge, er mennesker og grupper som de føler seg nær og har mye kontakt med – eksempelvis foreldre, venner, lærere og trenere. Derfor må alle fritidsaktiviteter for barn og ungdom holdes rusfrie.
Yngling er Parkteatrets konsertrekke rettet mot ungdom mellom 14 og 18 år. Engasjementet bak prosjektet kommer fra et tydelig behov for et slikt tilbud, og et sterkt ønske om å bidra til å gjøre ny, norsk musikk av høy kvalitet tilgjengelig for flest mulig. Målet er at ungdom skal kunne oppdage og oppleve ny, norsk og aktuell musikk innen ulike sjangre på lik linje med det voksne publikum. Vi mener at ungdom under 18 fortjener et sted de kan komme og se sitt yndlingsband i rusfrie og trygge omgivelser. Konsertene har fri eller øvre aldersgrense, rimelig billettpris, og begynner og slutter tidligere enn vanlig. Det serveres ikke alkohol.
Politikerne kan sørge for et rikt alkoholfritt fritidstilbud og der også ungdom og unge voksne kan være publikum. Dette kan gjøres gjennom utdeling av skjenkebevillinger og med vilkår om alkoholfrie arrangement ved tildeling av offentlige midler. Ta kontakt med politikerne i din kommune for å finne ut av hvordan de jobber med dette.
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
IOGT i Norge jobber for gjøre det lett å ta rusfrie valg og vil bidra til et trygt og inkluderende samfunn. Våre medlemmer sørger for sosiale og rusfrie møteplasser, kampanjer og et lokalt ruspolitisk engasjement over hele landet.
Fredag 20. august møttes politikere til ruspolitisk debatt i forkant av IOGT sitt 97. landsmøte. Det var oppløftende at partiene vektla behovet for bedre rammer for forebygging.
Som samfunn har vi et ansvar for at alle barn og ungdommer skal føle seg trygge både hjemme og ute, i tillegg til å forebygge at de får rusproblemer senere i livet.
Forbudet mot drikking på offentlig sted skal sikre at barn og ungdom føler seg trygge når de går på gata, er i parken eller på stranda. 1 av 4 ungdom under 30 år har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk på offentlig plass.
Sola Strandhotell
Oslo. Torggata 1. 4.erg. IOGT-huset.
Regjeringen kutter i helsebistanden i forslaget til statsbudsjett for 2025. - Nå er ikke tidspunktet for å kutte i innsatsen for å nå god helse for alle, et av de viktigste av FNs bærekraftsmål, sier Ståle Stavrum, utenlandssjef i FORUT.
Forebygging må være mål nummer en. Forbruket må ned. Det er den klare oppfordringen til de som nå jobber med partiprogrammene for neste stortingsperiode fra IOGTerne som har skrevet dette innlegget, som stod på trykk i Telemarksavisa.
Avkriminalisering av narkotika betyr at loven kan brytes uten sanksjoner. Det skaper ingen verdighet. Et bredere behandlingstilbud er et godt sted å begynne.