Rapporten avdekker at eldre er mer følsomme for alkohol og mer utsatt for sykdom og ulykker, selv ved et relativt lavt forbruk. I tillegg øker alkoholforbruket og alkoholrelaterte skader blant eldre.
Rapporten er utarbeidet av IOGT-NTO, Gøteborgs universitet, Svenske medisinske forening og Svensk sykepleieforening.
Hovedårsaken til at eldre er mer følsomme overfor alkohol er en kombinasjon av flere ting. Det ene er det fysiologiske, hvordan kroppens celler bryter ned alkoholen ved inntak.
- Jo eldre man er, desto jo høyere blir alkoholinnholdet i blodet ved å drikke samme mengde alkohol. Dette kan forklare at risikoen for sykdommer og ulykker også øker med relativt små mengder alkohol, sier Sven Andreasson, professor i sosialmedisin, Karolinska Institutet.
Videre er medisinbruk også med på å øke følsomheten for alkohol.
Det er en markant økning i risikobruk blant 75-åringer. Mellom 1977 og 2006 økte andelen risikobruk blant eldre kvinner 1 til 10 prosent.
For eldre menn økte tallet fra 19 til 27 prosent.
- Det er viktig å synliggjøre helsemessige og sosiale virkninger av alkoholen hos eldre, det vil si personer over 65 år,
siden levevanene man har som eldre i stor grad påvirker risiko for sykdom, sier Sven Andreasson.
Les hele rapporten her:
- Alkohol har for mange alvorlige bivirkninger til å kunne anbefales som medisin, uttaler alkoholforsker Fred Rune Rahm, ved KoRUs Sør, Borgestadklinikken.
Alkohol fungerer godt om du vil desinfisere hendene, men drikker du den svekker du immunforsvaret, øker sjansen for akutte pusteproblemer og hemmer tilfriskning om du er syk.
Rusfri dag gir anledning til refleksjon rundt rus, og til å vise solidaritet med dem som lider under egen eller andres rusbruk. 8. juni markeres den for tiende gang, og årets tema er "Sommer og rus", med fokus på barna.
På årets inspirasjonsseminar i IOGT Midt Norge har vi valt å fokusere på oppvekstmiljøet for barn og ungdom. Kva er dei gode rammebetingelsane for ein lukkelig oppvekst og kva kan vi som vaksne gjere?
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.