Eldre er mer følsomme for alkohol, og alkoholforbruket samt alkoholrelaterte skader øker i denne gruppen.
Svenske IOGT har utarbeidet en egen rapport som avdekker at eldre er mer følsomme for alkohol og mer utsatt for sykdom og ulykker, selv ved et relativt lavt forbruk. I tillegg øker alkoholforbruket og alkoholrelaterte skader blant eldre.
Hovedårsaken til at eldre er mer følsomme overfor alkohol er en kombinasjon av flere ting. Det ene er det fysiologiske, hvordan kroppens celler bryter ned alkoholen ved inntak.
- Jo eldre man er, desto jo høyere blir alkoholinnholdet i blodet ved å drikke samme mengde alkohol. Dette kan forklare at risikoen for sykdommer og ulykker også øker med relativt små mengder alkohol, sier Sven Andreasson, professor i sosialmedisin, Karolinska Institutet.
Videre er medisinbruk også med på å øke følsomheten for alkohol.
Det er en markant økning i risikobruk blant 75-åringer. Mellom 1977 og 2006 økte andelen risikobruk blant eldre kvinner 1 til 10 prosent.
For eldre menn økte tallet fra 19 til 27 prosent.
- Det er viktig å synliggjøre helsemessige og sosiale virkninger av alkoholen hos eldre, det vil si personer over 65 år,
siden levevanene man har som eldre i stor grad påvirker risiko for sykdom, sier Sven Andreasson.
Les hele rapporten her: Alkohol og eldre
Rapporten avdekker at eldre er mer følsomme for alkohol og mer utsatt for sykdom og ulykker, selv ved et relativt lavt forbruk. I tillegg øker alkoholforbruket og alkoholrelaterte skader blant eldre.
- Alkohol har for mange alvorlige bivirkninger til å kunne anbefales som medisin, uttaler alkoholforsker Fred Rune Rahm, ved KoRUs Sør, Borgestadklinikken.
Alkohol fungerer godt om du vil desinfisere hendene, men drikker du den svekker du immunforsvaret, øker sjansen for akutte pusteproblemer og hemmer tilfriskning om du er syk.
Dei fleste har fått med seg at alkohol ikkje er eigna korkje medisinsk eller sosialt i kampen mot korona. Mykje har endra seg i synet på alkohol som medisin sidan spanskesjuka 1918-19.
IOGT mener myndighetene burde gi tydeligere anbefalinger om å unngå alkohol og at hensynet til barn og helse bør gå foran hensynet til alkoholnæringen. Her er 5 gode grunner til av vi bør være spesielt restriktive når det gjelder alkohol i disse dager.
22. juli er World brain day, og i år er fokuset på hjernehelse og forebygging. Det er en fin anledning til å lære mer om hvordan hjernen påvirkes av alkoholbruk.
Vi får midler til mye av vårt forebyggende arbeid fra Helsedirektoratet. Dette er hva vi har skrevet i søknaden omkring det faglige grunnlaget for våre valg i forebyggingsarbeidet.