Ny rapport avslører alkoholindustrien

En ny forskningsrapport avslører at økningen i dødsfall og skader i Latin-Amerika og Karivia-regionen er et direkte resultat av målrettet markedsføring og en rekke bevisste taktikker fra den globale alkoholindustriens side.

Last ned rapporten som pdf.

Målet til alkoholindustrien er å påvirke og undergrave myndighetenes politikk for å regulere markedsføring og salg av alkohol i disse landene. Rapporten viser at industrien har en økende innflytelse, også under koronapandemien.

FORUT har bidratt økonomisk til utgivelsen, mens Global Alcohol Policy Alliance, der Øystein Bakke fra FORUT er styremedlem og utgjør sekretariat, er medutgiver.

FORUT er IOGTs bistandsorganisasjon

– Med bedre alkoholpolitikk kunne tusenvis av for tidlige dødsfall og millioner av tapte leveår vært unngått, om det ikke var for den negative innflytelsen fra alkoholindustrien i Latin-Amerika og Karibia, sier Bakke.

Fire forskere står bak rapporten

– Med bedre alkoholpolitikk kunne tusenvis av for tidlige dødsfall og millioner av tapte leveår vært unngått, om det ikke var for den negative innflytelsen fra alkoholindustrien i Latin-Amerika og Karibia, sier Øystein Bakke. Foto: FORUT / Øyvind Strand Endal

Rapporten har fått tittelen «The Alcohol industry´s Commercial and Political Activities in Latin America and the Caribbean: Implications for Public Health”. Den er skrevet av de fire forskerne Katherine Robaina, Thomas Babor, Ilana Pinsky og Paula Johns. De har samlet og systematisert materiale fra regionen i to perioder i 2015 og i 2020.

Utgivere er fire sivilsamfunnsorganisasjoner som jobber i sektoren for ikke-smittsomme sykdommer: NCD Alliance (NCDA), Global Alcohol Policy Alliance (GAPA), Healthy Latin America Coalition (CLAS) og Healthy Caribbean Coalition (HCC). Rapporten er også tilgjengelig på spansk.

Forskerne viser hvordan alkoholindustrien forsøker å påvirke regional politikk med betydning for folkehelse og sosial velferd ved å bruke taktikker som også brukes av andre produsenter av usunne varer, som ultrabearbeidet mat, sukkerholdig drikke og tobakk. 

Les også: Alkohol er den fjerde største risikofaktoren for sykdom og tidlig død i følge WHO. I utviklingsland med lav dødelighet er alkohol risikofaktor nummer en. 

Negativt for folkehelsen i regionen

– Denne rapporten viser hvordan alkoholindustrien samarbeider for å motsette seg effektiv alkoholpolitikk og aktivt engasjere seg i strategiske tiltak som har negativ betydning for folkehelsen i regionen, sier professor Thomas Babor fra University of Connecticut School of Medicine, en av hovedforfatterne av rapporten.
Les også: 96,8 prosent av tiltak alkoholindustrien hevder vil redusere skadelig drikking har ingen vitenskapelig støtte. 

– Rapporten legger fram bevis for og analyse av hvordan helsepolitikken undergraves av egeninteresser, sist i møte med COVID-19-pandemien, fortsetter han.

15.00-18.00 29. april 2025

Torggata 1 i Oslo

0.00-0.00 19. mai 2025

Teams

18.00 13. juni - 14.00 15. juni 2025

Åsane folkehøgskole

Nyheter

Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.

Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.

IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.