28. mai 2019
KLP kutter ut investeringene i selskaper som driver med spill og alkohol. Nå bør også Oljefondet bør gjøre det samme, sier Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i IOGTs bistandsorganisasjon FORUT.
KLP er landets største pensjonsselskap med over en million pensjonskunder. Forsikringsgiganten vil ikke investere i selskaper som skaper avhengighet og rammer familier og barn.
– En fornuftig vurdering som vi vil gratulere KLP med å ha tatt, sier Hagen
Konsernsjef Sverre Thornes i KLP sier til NRK at det er press fra kunder som har ført til beslutningen om å ikke investere i avhengighetsskapende bransjer. De ønsker i størst mulig grad å investere i selskaper som bidrar til å skape et bærekraftig samfunn.
FORUT som ser alkoholindustrien fra et bistandssynspunkt er opptatt av å sette fokus på hvor hardt alkoholproblemene rammer i fattige land, der de ikke har den samme forebyggingspolitikken på plass som vi er så heldige å ha her i Norge.
Les også: Alkoholindustriens forebyggingstiltak virker ikke.
– Dette er svært gledelig og en fornuftig vurdering av KLP. Alkohol er et utviklingshinder og rammer både brukeren selv, uskyldige tredjeparter og samfunnet. KLP skal ha stor honnør for evnen til å tenke langsiktig. Vi gratulerer! Nå er det på høy tid at Statens Pensjonsfond Utland, Oljefondet, gjør den samme vurderingen og trekker seg ut av alkoholindustrien, sier Hagen og får støtte fra IOGTs leder Nils Johan Garnes.
"Det er en motsetning at norske myndigheter er opptatt av sosial og økonomisk utvikling, likestilling, global helse og barns rettigheter samtidig som Oljefondet investerer i den internasjonale alkoholindustrien som direkte motarbeider dette.
"
– Etikkutvalget må følge samfunnsutviklingen og sørge for at Norge ikke tjener penger på andres elendighet, mener han.
Nylig ble det kjent at Oljefondet selger aksjene sine i Cannabis-industrien.
Les også: Ny rapport mot narkolobbyen
Nå skal et utvalg ledet av professor Ola Mestad vurdere de etiske retningslinjene for Oljefondet. Vi forventer at investeringer for 90 milliarder kroner i alkoholindustrien nå kommer under lupen.
- Alkohol er en trussel mot folkehelse og et hinder om vi vil nå en rekke av FNs bærekraftsmål, globale mål som Norge støtter varmt opp om. Det blir problematisk når vi på en side ønsker å nå målene, men på den andre siden investerer i en industri som aktivt jobber mot oss, sier IOGT-lederen.
3 millioner dødsfall årlig skyldes alkoholbruk, ifølge WHO. Rapporten “Global status report on alcohol and health 2018” slår fast at alkoholkontroll er helt nødvendig for å fremme helse og beskytte framtidige generasjoner.
- Alkoholindustriens oppførsel i utviklingsland er en annen viktig grunn til å trekke Oljefondet ut av alkohol, mener Hagen og Garnes som begge var med på lanseringen av boka «Heineken in Africa» tidligere i år.
Les også: Heinekens metoder i Afrika avslørt – Norge må handle
I boka dokumenterer den nederlandske gravejournalisten Olivier Van Beemen blant annet samarbeid med diktatorer, skatteunngåelser, korrupsjon på høyt nivå og bruk av unge jenter som lokkeduer for salg av øl.
– Vi trenger en samstemt norsk utviklingspolitikk. Det er en motsetning at norske myndigheter er opptatt av sosial og økonomisk utvikling, likestilling, global helse og barns rettigheter samtidig som Oljefondet investerer i den internasjonale alkoholindustrien som direkte motarbeider dette, sier Hagen.
IOGT og FORUT lanserer snart en kampanje sammen med Blå Kors og Juvente om oljefondets investeringer i alkoholindustrien. Kampanjen har som mål å skape oppmerksomhet rundt hvordan norske investeringer hindrer utvikling for dem som trenger det mest.
- Vi oppfordrer alle våre frivillige til å være med å spre kunnskap om dette, feks. gjennom å dele filmene vi kommer til å legge ut i sosiale medier førstkommende helg, avslutter IOGT-lederen.
Følg med på IOGTs Facebookside
– En slik fadderreise er en stor inspirasjon fordi man ser at verden kan forandres, hvis vi vil, sier Geir Riise. De to eldste barnebarna hans får juniorfadderskap i julegave i år.
"Jeg trengte å bli tatt for å skjønne alvoret. Ruskontrakten med politiet og hjelpen fra Møteplassen til å skaffe ny bolig og arbeidspraksis var til stor hjelp.Det hjalp meg å bryte ut av rusen og det dårlige miljøet", forteller en av de unge som bruker IOGTs Møteplassen.
IOGT inviterte til debatt om ruspolitikken i Haugesund og Karmøy den 28. aug, og Haugesund avis intervjuet koordinator Jørn Hansen før møtet.
Faktasamling. 11 punkter som beskriver hva som er farlig med cannabis, og hvorfor et forbud er viktig for å begrense cannabisskadene i samfunnet.
Tradisjonelt er norsk ruspolitikk bredt sammensatt. Nå advarer forfatter Filip Rygg, mot det han mener er en global megatrend med individualistisk liberalisme.
Norge spenner ben på fattige lands mulighet til å nå bærekraftsmålene. FN og WHO er krystallklare: For å få bærekraftig utvikling må alkoholindustrien tøyles, slik som tobakksindustrien er blitt håndtert.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.