– Skuffende kutt i helsebistanden

Regjeringen kutter i helsebistanden i forslaget til statsbudsjett for 2025. - Nå er ikke tidspunktet for å kutte i innsatsen for å nå god helse for alle, et av de viktigste av FNs bærekraftsmål, sier Ståle Stavrum, utenlandssjef i FORUT.

– Dette er et svært usolidarisk budsjett og vil bidra til å øke forskjellene i verden. Nå er ikke tidspunktet for å kutte i innsatsen for å nå god helse for alle, et av de viktigste av FNs bærekraftsmål. En alvorlig konsekvens er at vi ikke kommer til å nå bærekraftsmålene i det hele tatt, sier Ståle Stavrum, utenlandssjef i FORUT.

Helseposten i bistandsbudsjettet er foreslått redusert med 102,9 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett for 2024. Tilskuddet til Verdens helseorganisasjon (WHO), det viktigste organet for å sikre god global helse, står dessuten nok en gang på stedet hvil.

Nedprioriterer ikke-smittsomme sykdommer

Regjeringen har smittsomme sykdommer som sin prioritet, og store deler av pengene i helsebistanden er bundet opp i langsiktige vaksineavtaler. Likevel står ikke-smittsomme sykdommer samlet for over 70 % av dødsfallene i verden.

– Det finnes ikke vaksiner mot ikke-smittsomme sykdommer, men det finnes mange effektive virkemidler. Vi må jobbe med forebygging, og det tar ikke dette budsjettet høyde for. Om sykdomsbyrden skal ned må ikke-smittsomme sykdommer og psykisk helse i bistanden prioriteres, sier Stavrum.

Les også: Rus som utviklingshinder: I utviklingsland med lav dødelighet er alkohol risikofaktor nummer en for sykdom og tidlig død i følge WHO. 

FNs høynivåmøte i 2025 skal handle om ikke-smittsomme sykdommer.

– Det er pinlig å legge fram et budsjettforslag for 2025 som ikke prioriterer ikke-smittsomme sykdommer. FORUT forventer at Norge spiller en aktiv rolle i dette møtet slik at innsatsen kan forsterkes.

Når ikke 1 %

Regjeringens forslag til bistandsbudsjett utgjør 46,4 milliarder kroner. Det er en nedgang fra i fjor og utgjør kun 0,92 % andel av anslått BNI, selv om regjeringen har som mål å nå 1 %.

Støtten til det sivile samfunnet kuttes også i forslaget.

– Sivilsamfunnet er den viktigste kanalen for å nå de mest marginaliserte og skape utvikling. Vi må ikke glemme det langsiktige arbeidet som skaper en bærekraftig verden og trygge barn, sier Stavrum.

FORUT er IOGTs bistandsorganisasjon. Gjennom FORUT kjemper vi for at barn og kvinner skal få realisert sine rettigheter, og at rusmidler og dårlig psykisk helse ikke skal hindre trygghet og utvikling. FORUTs mål er at folk får reell makt til å endre sine liv.

FORUT driver utviklingssamarbeid med partnere i Asia og Afrika og informasjonskampanjer for skoler og barnehager i Norge. Hovedkontoret ligger på Gjøvik i Innlandet.

FORUT har rammeavtale med Norad og er medlem av Innsamlingskontrollen.

Les mer om FORUT

20.00-21.00 14. januar 2025

Teams

Nyheter

21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.

Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november. 

Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.