Marcus Eriksen, fylkesleder KrFU ,Ingvild Halderaker, politisk rådgiver IOGT Norge
22. august 2022
Vi unner også studenter å stifte nye bekjentskaper i Oslo sine flotte parker, men vi unner dem også en fadderuke preget av mer enn bare alkohol og press.
I en fadderuke med et allerede overveldende drikkepress ønsker Mihaljo Samardzic og Oslo Unge Høyre å gi studentene enda en arena for å drikke – parken. Dette er ikke riktig signal å sende studenter og resten av byen vår.
En undersøkelse gjort av organisasjonen Blåkors viser at over halvparten av studentene som ble spurt syns det drikkes for mye alkohol i fadderuka, og 1 av 5 som ikke deltar i fadderuka oppgir at alkoholbruken er bakgrunnen.
Å åpne opp enda en arena for alkohol i en fadderuke som allerede er preget av en usunn alkoholkultur med et drikkepress mange kjenner på, er ikke inkluderende. Studentene trenger arenaer som også ikke er åpne for alkohol.
Samardzic trekker frem at viktigheten av å skåne barn og unge er et merkelig argument, noe det ikke er. Det hevdes også at studentene nyter alkoholen på tider av døgnet hvor de unge ikke er til stede. Her er det nødvendig å tenke på at fadderarrangementer preget av alkohol kan pågå hele døgnet, ikke bare sent på kvelden.
Uansett når på døgnet drikkingen hadde fått innpass så krysser man en grense. Felleskapet har et felles ansvar for at det offentlige rom er et trygt og inkluderende sted for alle, uansett når på døgnet eller hvilke samfunnsgrupper det er snakk om.
En undersøkelse gjennomført for IOGT utført av opinion i 2018 viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig sted. Tallet er enda høyere hos de under 30 år, der er det 1 av 4. Alle skal kunne ferdes trygt i det offentlige rom, det er noe vi som samfunn må verne om. Parken er for alle.
Vi unner også studenter å stifte nye bekjentskaper i Oslo sine flotte parker, men vi unner dem også en fadderuke preget av mer enn bare alkohol og press.
Innlegget sto bl.a. på trykk i Sagene avis 19. august 2022
På IOGTs politiske seminar hadde vi fokus på hvordan samfunnet kunne gjøre det lettere for unge å ta rusfrie valg. Ungdom trenger gode alkoholfrie fritidsarenaer. Det er et problem at alkoholbruk gjør mange kulturopplevelser og også politisk aktivitet utilgjengelig for ungdom.
Høyres forslag til parti- program vil bidra til en mer utrygg hverdag for mange barn og unge. Programkomiteen foreslo bl.a. å fjerne dagens forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, samt tillate alkoholservering på internasjonale mesterskap og i eliteklubber.
Debatten om alkoholbruk på offentlig plass kan bære preg av en idyllisk fremstilling av voksne i vennegrupper som i ro og fordragelighet deler en flaske vin eller et par pils. Heldigvis er det slik de fleste oppfører seg når de drikker ulovlig på offentlig sted.
For mange unge er det ikke et valg mellom sprit eller hasj, de sier ja takk, begge deler. Men tydelige foreldre reduserer risikoen for dårlige rusvalg.
Forventingene til regjeringens rusreform er store. Målet må være lavt forbruk og lav aksept. Her er seksten punkter som kan bidra til det.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
Lamin Frank Coker (35) var lei av at de alkoholfrie alternativene alltid var litt dårligere. Nå har han skapt det som kanskje er festivalens mest eksklusive område – helt uten alkohol.
Den ruspolitiske organisasjonen IOGT gjenvalgte sist søndag Ørnulf Thorbjørsen fra Trondheim som leder for to år, mens Elisabeth Hagen fra Elverum ble valgt til ny nestleder.
-Vi er en tradisjonsrik organisasjon som feirer 150-årsjubileum i 2027, samtidig som vi er en samfunnsaktuell ruspolitisk organisasjon i Norge i dag, sa Thorbjørnsen til landsmøtet.
FORUT er en del av IOGTs organisasjonsfamilie, og denne våren har FORUT lagt bak seg enda et hektisk og innholdsrikt halvår med kampanjer i norske barnehager og skoler.