Marcus Eriksen, fylkesleder KrFU ,Ingvild Halderaker, politisk rådgiver IOGT Norge
22. august 2022
Vi unner også studenter å stifte nye bekjentskaper i Oslo sine flotte parker, men vi unner dem også en fadderuke preget av mer enn bare alkohol og press.
I en fadderuke med et allerede overveldende drikkepress ønsker Mihaljo Samardzic og Oslo Unge Høyre å gi studentene enda en arena for å drikke – parken. Dette er ikke riktig signal å sende studenter og resten av byen vår.
En undersøkelse gjort av organisasjonen Blåkors viser at over halvparten av studentene som ble spurt syns det drikkes for mye alkohol i fadderuka, og 1 av 5 som ikke deltar i fadderuka oppgir at alkoholbruken er bakgrunnen.
Å åpne opp enda en arena for alkohol i en fadderuke som allerede er preget av en usunn alkoholkultur med et drikkepress mange kjenner på, er ikke inkluderende. Studentene trenger arenaer som også ikke er åpne for alkohol.
Samardzic trekker frem at viktigheten av å skåne barn og unge er et merkelig argument, noe det ikke er. Det hevdes også at studentene nyter alkoholen på tider av døgnet hvor de unge ikke er til stede. Her er det nødvendig å tenke på at fadderarrangementer preget av alkohol kan pågå hele døgnet, ikke bare sent på kvelden.
Uansett når på døgnet drikkingen hadde fått innpass så krysser man en grense. Felleskapet har et felles ansvar for at det offentlige rom er et trygt og inkluderende sted for alle, uansett når på døgnet eller hvilke samfunnsgrupper det er snakk om.
En undersøkelse gjennomført for IOGT utført av opinion i 2018 viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig sted. Tallet er enda høyere hos de under 30 år, der er det 1 av 4. Alle skal kunne ferdes trygt i det offentlige rom, det er noe vi som samfunn må verne om. Parken er for alle.
Vi unner også studenter å stifte nye bekjentskaper i Oslo sine flotte parker, men vi unner dem også en fadderuke preget av mer enn bare alkohol og press.
Innlegget sto bl.a. på trykk i Sagene avis 19. august 2022
I fjor ble det i mange byer rapportert om fyll i gatene på 17.mai. Og folk flest er enige om at alkoholkonsumet denne dagen er et problem. I en meningsmåling Kantar har gjort på vegne av IOGT svarer 55 prosent at de er enige i at det drikkes for mye alkohol i samvær med barn på 17.mai.
Rusforebygging skjer lokalt. Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Larvik? Anja Hammerseng er blant innlederne når vi inviterer til politisk debatt.
Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Sarpsborg? Både foresatte, skolen, politiet, helsetjenesten, kultur- og fritidstilbudet, lokalmiljøet og ikke minst politikerne er alle viktige aktører i det forebyggende arbeidet.
I Bodø får mange mindreårige kjøpt alkohol i butikkene. Politikerne lover å øke kontroller og oppfølging for å stramme inn på dette. Ungdommene selv ønsker flere møteplasser og god undervisning om alkohol og rus. Foreldresamarbeid, som f.eks Sterk&Klar, løftes også frem som en viktig forebyggingsfaktor. Er det tomt snakk, eller vil politikerne satse på forebygging?
Hvordan kan en best forebygge alkohol- og rusmisbruk? Hva kan lokalmiljøet gjøre for å sørge for et effektivt og godt rusforebyggende arbeid i sine lokalsamfunn? I dag er vi på plass i Skien og kjører debatt.
Det står bra til med ungdom i Oslo. Det er hovedkonklusjonen i Ung i Oslo-undersøkelsen for 2023. – Trivselen øker og færre forteller om ensomhet og psykiske plager, sier Andres Bakken ved NOVA.
Nett
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.