Satser Molde nok på ungdom og forebygging?

Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.

Til tross for at kommunepolitikerne hadde vært opptatt med møter og opplæring hele arbeidsdagen, stilte fem av partiene opp til debatt. De var samstemte om at dette er et viktig tema som må belyses og ageres på. For Ungdatatall viser en økning, på landsbasis, fra 12,1% til 12,7% av ungdomsskoleelever som har vært alkoholberuset det siste året. En økning finner vi også i Cannabisbruk. Det har også skjedd en holdningsendring der flere ungdommer enn tidligere mener det gir status å ruse seg. Ungdomspanelet har fanget opp endringene, som de også ser gjenspeiles lokalt.

Innlegg ved nestleder av Ungdomspanelet Ole August Iversen. Foto: Ole Stensby

Heldigvis er det mange av kommunens ungdommer som hverken drikker eller bruker Cannabis. Det må løftes frem og støttes opp under. Gode fritidstilbud og attraktive rusfrie arenaer er viktig for forebygging av alkoholbruk. Det var derfor naturlig at debatten tok opp Ungdomskvartalet. Kvartalet, eller lokalet, som politikerne har vedtatt, men som så ble utsatt. Her har bl.a. Ungdomsrådet i Molde vært involvert i prosessen, utformet ønsker og støttet opp om det omfattende tilbudet som skulle være tilgjengelig i kvartalet.  Politikerne viser bred enighet om behov for et nytt sted for ungdommene, men veien dit har de ikke en umiddelbar løsning på.

Selv om Molde forhåpentligvis får på plass et større møtested for tenåringene, så må kommunen tenke større. Den nye kommunen dekker et stort område og kollektivtilbudet er ikke bra nok. Et ungdomskvartal eller hus i Molde er ikke lett tilgjengelig for de fra Nesset og Midtsund. En økning i kollektivtilbudet vil være viktig for dem, ble det påpekt fra publikum. Politikerne ble utfordret på å legge press på dette. Det samme gjaldt det å tenke lokale tilbud for ungdom der de bor.

Politikerne i debatten var lydhøre for innspill og svarte så godt de kunne på hvordan forebygging skal satses på. Likevel var det vanskelig for dem å være konkrete. Som Venstres representant påpekte så er ikke forebygging lovpålagt. Da havner det fort bak alle de lovpålagte tingene som skole, barnehage og helse i kommunens budsjett.

Krf sier de jobber på for å realisere fritidskortet som har vært et prøveprosjekt i noen av landets kommuner, og MDG påpekte at involvering av foreldre i det rusforebyggende arbeidet kan styrkes. Et ungdomskvartal eller sted for ungdommene i Molde sentrum skal det jobbes videre med, lover politikerne. Både Ungdomspanelet og IOGT opplever at politikerne fra alle de fem partiene ønsker å skape trygge, gode lokalsamfunn for ungdommene. Likevel gjenstår det å se hvordan de prioriterer videre. Klarere de å sette i gang mer forebyggende arbeide for ungdom i kommunen?

 

Politikerne i nye Molde kommune er opptatt av alkoholforebygging hos ungdom. Fra venstre: Rødt v/Joachim Pedersen, MDG v/Knut Iversen Foseide, Krf v/Knut Ståle Morsund, Venstre v/Frank Petter Stenløs og FrP v/Simon Sandnes.
Foto: Ole August Iversen

  

#Rusfrittvalg

Våre tre hovedoppfordringer til lokalpolitikere:

  • Sett hensynet til barn og unge først i skjenkepolitikken.
  • Tilby ungdom attraktive og rusfrie fritidsarenaer. 
  • Legg til rette for organisert foreldresamarbeid.

Aktiviteter: