Som samfunn har vi et ansvar for at alle barn og ungdommer skal føle seg trygge både hjemme og ute, i tillegg til å forebygge at de får rusproblemer senere i livet.
En alkoholfri barndom gir et sunnere forhold til alkohol senere i livet. Derfor trenger barn og ungdommer trygge edru voksne rundt seg, som har det gøy sammen og viser at alle livets opp- og nedturer håndteres godt uten alkohol. Ungdom som ikke drikker alkohol eller drikker lite alkohol har mindre sjanse for å utvikle alkoholproblemer senere i livet.
Barn merker forskjellen i voksnes oppførsel lenge før voksne selv kjenner seg fulle. De voksne endrer oppførsel, stemmeleie og humøret kan svinge. Dette er forvirrende og kan være ubehagelig for barna. Derfor må alle arenaer for barn og ungdom være alkoholfrie, slik at de kan føle seg trygge og frie uten å bekymre seg for de voksne.
90 000 barn, nesten hvert tiende barn, lever med minst en forelder som misbruker alkohol. Det tar gjerne 10-12 år før et alkoholproblem oppdages eller innrømmes og i den tiden vokser barna opp uten hjelp.
Forskningen er tydelig på at alkoholskader henger sammen med det totale forbruket av alkohol i samfunnet, og at den beste måten å redusere skadelig forbruk på er brede forebyggende tiltak som reduserer bruken i hele befolkningen.
For å legge til rette for en trygg alkoholfri barndom trenger vi en solidarisk forebyggende ruspolitikk
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
Det var politisk enighet om å jobbe sammen om en god ruspolitisk handlingsplan for nye Tønsberg kommune da IOGT inviterte til politisk debatt 14. november.
Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
Trygge oppvekstarenaer forebygger rusproblematikk og mange andre typer sosiale problemer. Derfor må vi gi barn og ungdom attraktive, varierte og tilgjengelige rusfrie fritidstilbud.
Utelivet skal være for alle, men utrygghet som følge av overskjenking og vold gjør at mange ikke får de positive opplevelsene de ønsker når de er ute på byen.
Rusforebygging skjer lokalt. Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Larvik? Anja Hammerseng er blant innlederne når vi inviterer til politisk debatt.
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!