Utelivet skal være for alle, men utrygghet som følge av overskjenking og vold gjør at mange ikke får de positive opplevelsene de ønsker når de er ute på byen.
Vi vet at begrensninger i skjenketid, bedre kontroll av skjenkesteder og å stille strengere krav til bevillingshaverne er effektive virkemidler for å forebygge vold.
I Stockholm har man utviklet en god metode for tilsyn av utestedene gjennom et tett samarbeid mellom kommunen, politiet og bransjeorganisasjonene. Målet med STAD-prosjektet, som det kalles, har vært å redusere voldshandlingene i utelivet gjennom å:
- ikke servere alkohol til mindreårige
- ikke servere alkohol til sterkt berusede personer
Tiltakene har ført til en reduksjon på 30 % når det gjelder politianmeldte voldstilfeller . Sentralt her er samarbeid mellom politi, kommune og bransje. Dette er en arbeidsmåte vi forsøker å få norske kommuner til å ta i bruk i norske kommuner. For å oppnå dette arrangerer vi seminarer og møter om alkoholpolitikk og vold, gjennomfører kampanjer, skolerer medlemmer, snakker med politikere, skriver debattinnlegg og mye mer. Vi har arrangert fagdager om forebygging i mer enn femten norske byer.
"Alkohol og voldsutøvelse er nært knyttet sammen. En svensk undersøkelse konkluderte med at alkoholpåvirkning gir 13 ganger høyere risikoen for vold.
"
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
Taxfree-ordningen bidrar til å svekke politiske mål både på klima- og på folkehelseområdet og undergraver Vinmonopolets samfunnsoppdrag.
- Kristiansand er en by for alle, sa varaordfører Erik Rostoft da IOGT inviterte til fagseminar i byen. Han påpekte at det må legges vekt på tilrettelegging av både det organiserte og uorganiserte ungdomslivet.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
Julebordsesongen står for døren. #Metoo-kampanjen viser at seksuell trakassering er utbredt, og at det ofte skjer i arbeidsrelaterte sammenkomster der det også drikkes alkohol.
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
Er du enig-kampanjen er et verktøy for å snakke med lokalpolitikere om alkoholpolitiske virkemidler som virker.
Les mer på: erduenig.no