John Almendingen
I januar 1884 hadde IOGT Losje Skjærgaarden sitt første møte i Herøy. Det var 6 år etter at IOGT Norge var starta. Møtevirksomheten i Herøy stansa opp etter få år. Men i 1895 vakna Losje Skjærgaarden opp til nytt liv i Sandnessjøen og har siden hatt jevnlig møtevirksomhet. Aktiviteten ellers har vært noe varierende.
I samband med årsmøte hadde IOGT Skjærgaarden nylig besøk av leder i Region Midt-Norge Per-Arne Lillebø fra Ulsteinvik og nestleder Tor Martin Flø Gustad fra Trøndelag. De hadde stand på ALTI torsdag og fredag 3. og 4. oktober. Per-Arne Lillebø sier det er interessant å komme til Sandnessjøen og møte IOGT-ere som han tidligere har hatt kontakt med. På stand ble det mange samtaler om hva rusmidla gjør med samfunnet vårt, og det ble orientert
om IOGT sitt arbeid både nasjonalt og internasjonalt. IOGT ser rusproblemer som en av de alvorligste truslene mot et godt liv og et velfungerende samfunn. Bruken av rusmidler gir problemer som rammer både egen og andres helse og sosiale liv. Noen problemer er akutte, andre er knyttet til langvarig bruk. For enhver som faller utenfor er det flere berørte – nærfamilie, venner og kolleger. Problemer som skylles fylla, rammer ofte tredjeperson. Alkohol tas ofte som en selvfølge i mange sosiale sammenhenger.
Det ble vervet mange nye medlemmer. IOGT på Helgeland er i god vekst.
Styret i Område Helgeland består nå av leder John Almendingen, nestleder Øystein Stene og styremedlem Magne Solbakk. Leder for IOGT Skjærgaarden er Øystein Stene.
På årsmøta ble det videre arbeidet i IOGT drøfta og planlagt. Lillebø fortalte at på Arendalsveka i august la Helsedirektoratet fram nye kostråd. Vatn ble der framheva som et viktig element i kostholdet. Dessuten ble holdningen mot alkohol forsterka. Tidligere har Helsedirektoratet sitt råd vært avgrensa inntak av alkohol for helsa si skyld. Dette er nå erstatta med tilråding om avhold.
«Tryggere uteliv» fokuserer på sammenhengen mellom alkohol og vold. Målsettingen er at vold skal reduseres ved at alkohol ikke serveres til mindreårige og åpenbart berusede personer. I tillegg arbeider IOGT for reduserte skjenketider og bedre kontroll.
John Almendingen
Leder av IOGT Område Helgeland
Under Arendalsveka i august i år la Helsedirektoratet fram nye kostråd. Vatn vart der framheva som eit viktig element i kosthaldet. Dessutan vart haldninga mot alkohol forsterka.
Helsemerking av alkoholvarer har lenge vore ei aktuell sak, men lite har vorte gjort her til lands. Det er difor gledeleg at helseminister Ingvild Kjerkol har gjeve Helsedirektoratet beskjed om å vurdere korleis alkoholhaldig drikke kan merkast med åtvaring om helserisiko. Det er åtte månader sidan helseministeren fekk ei utgreiing på 30 sider frå Helsedirektoratet, og Helsedirektoratet tilrår åtvaringsmerking på alkoholvarer.
Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Alkohol er ei lovleg vare. Alkohol er ei spesiell vare. Denne væska kan medføre avhengigheit. Det er det ikkje alle væsker som kan. Tenk på vatn eller jus til dømes. Viss alkoholen var ei nyoppfinning anno 2022, trur du ho ville ha vorte godkjent som ei salsvare? Eller ville ein ha tenkt at det er kanskje best at ho ikkje vert selt?