Da IOGT arrangerte politisk møte for Haugesund og Karmøy understreket debattlederen at han ikke ønsket et en vanlig politisk debatt, men en dialog om hvordan vi best kan legge forholdene til rette for ungene våre.
Tittelen på møtet var rett og slett "Trygg ungdom i Haugesund og Karmøy", og rundt 50 personer hadde møtt opp for å delta i diskusjonen. De fleste politiske partiene var representert. Politiet stilte med en person fra forebyggende enhet og reperesentanter fra skoler og andre organisasjoner som møter barn og ungdom var tilstede.
Vi vet at de fleste ungdommer har venner, god helse, trives på skolen og i sine lokalmiljø. Dessverre kommer det også frem av Ungdataundersøkelsen fra 2018 at mange unge sliter, både fysisk og psykisk. Cannabisbruken øker og flere, enn for noen år siden, begår regelbrudd. Det rusforebyggende arbeidet rettet mot unge skjer lokalt, i kommunene. Skolen, politiet, helsetjenesten, kultur- og fritidstilbudet, lokalmiljøet og foresatte er alle viktige aktører i dette arbeidet. Hele lokalsamfunnet må være med å legge tilrette for at alle ungdom får en trygg, meningsfull og rusfri ungdomstid. Men poltikerne har et særlig ansvar for å skape gode rammevilkår.
Les også: #Rusfrittvalg - IOGT jobber for at det skal være lett for ungdom å ta rusfrie valg!
- Det er tross alt ungdommen som er fremtiden vår. Jeg er ikke interessert i politisk spill, jeg ville høre hvordan politikerne på tvers av partiene kan finne penger og gode løsninger, sa debattleder Jørn Hansen.
Og både han og politikerne var ganske fornøyd med dialogen, og flere av politikerne satte stor pris på kunnskapen IOGT og de andre aktørene kunne tilføre.
IOGT hadde flere forslag til politiske virkemidler. Vi oppfordret politikerne til å sette barn og unge først i skjenkepolitikken, og tenke på hvordan skjenkepolitikken påvirker de unges mulighet til å bruke kommunens kulturtilbud feks. I tillegg til at man må sørge for et godt organisert fritidstilbud som er tilgjengelig for alle ungdommer.
Les også: IOGTs tre krav til politikerne - Slik kan kommunen legge til rette for ungdoms rusfrie valg
Fra publikum ble det bl.a. fremmet ønske om flere miljøterapeuter i skolen og bedre samhandling blant foresatte, elever, lærere og politi. Flere var også opptatt av hvordan foreldrenes holdninger til alkohol er med på å påvirke ungdom. Både den lokale skjenkepolitikken og alkoholkulturen påvirker ungdommens syn på og bruk av alkohol.
Les også: Foreldre er de viktigste forebyggerne
Flere ønsket seg bedre informasjon om cannabis og rusmidler, og var bekymret for hvordan leagaliseringsdebatten påvirker ungdommene. Temperaturen steg da debatten kom inn på avkriminalisering av cannabis. Politiets forebyggende gruppe, virkelighetsorienterte både foreldre og politikere om utfordringene barn og unge har på Haugalandet. Og Norsk narkotikapolitiforening kunne sammen med IOGT bidra med saklig informasjon og fakta.
Les også: Myter og fakta om cannabis - 11 grunner til et fortsatt forbud i Norge.
Både publikum og politikere forlot møtet med mye ny kunnskap og bevissthet rundt egne holdninger. Politikerne var veldig fornøyde med møtet og vil gjerne møtes igjen for videre samtaler om ruspolitikken, og hvordan vi best kan ta vare på ungdommene våre
Sammen med Actis har vi samlet de ti viktigste tingene du bør kunne om hasj og marihuana.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
“I’m dreaming of a white Christmas, just like the ones I used to know. May your days be merry and bright and may all your Christmases be white”, song Bing Crosby i 1942 og sidan den gongen er det mange som har sunge Irving Berlins klassikar når det nærmar seg jul.
Samarbeidet mellom interesseorganisasjoner for legalisering av rusmidler og enkelte norske politikere har vært oppsiktsvekkende, skriver Hanne Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT i Vårt land 24.februar.
IOGTs foreldreundersøkelse 2024 ble lansert på Sterk&Klars fagdag i Oslo 19. mars. Spørreundersøkelsen har spurt foreldre til ungdommer mellom 12 og 17 år om hva de tenker, mener og er bekymret for når det gjelder sin egen ungdom og alkohol.
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
IOGT-huset. Torggata 1, 4. etg. Oslo
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!