26. september 2024
Så langt i år har IOGT sendt inn høringssvar til kommuner over hele Norge i forbindelse med behandlingen av ruspolitiske handlingsplaner. Vi arbeider for å sikre trygge rammer i bymiljøer og setter hensynet til barn og unge først i alkoholpolitikken.
Les også: Hensynet til barn og unge må komme først i alkoholpolitikken! Er du enig?
Alle kommuner skal vedta ruspolitiske handlingsplaner hvert fjerde år. I år skal de fleste kommuner vedta planene på nytt. Vi har derfor satt inn ekstra ressurser på å følge med på når disse skal behandles og hvilke forslag som kommer, for å kunne gi våre innspill.
I tillegg til skriftlige innspill, deltar vi aktivt i dialog med lokalpolitikere og møter beslutningstakere for å argumentere for en ansvarlig alkoholpolitikk. Mange kommuner lytter dessverre for mye til næringsinteresser og ønsker for eksempel å utvide skjenketidene, ofte uten å ta nok hensyn til de negative konsekvensene for lokalmiljøet. I mange kommuner er IOGT den eneste aktøren som har uttalt seg. Vår rolle blir derfor avgjørende i å minne om at økt tilgjengelighet fører til flere alkoholrelaterte problemer.
I våre høringssvar understreker vi hvordan økt tilgang til alkohol kan skade samfunnet og utfordre sikkerheten for barn og unge. Vi ser dessverre ofte at kommuner legger mer vekt på næringsinteresser enn på folkehelse, noe som kan føre til uheldige vedtak. For IOGT er det avgjørende at alkoholpolitikken alltid setter hensynet til barn og unge først og legger til rette for at det skal være lettere å ta rusfrie valg.
IOGT oppfordrer alle til å engasjere seg og sende inn høringssvar når skjenketider behandles i deres kommune. Jo flere som deltar, desto større innflytelse kan vi ha på å sikre en ansvarlig alkoholpolitikk. Les alle høringssvarene vi har sendt til kommunene her.
Helseminister Ingvild Kjerkol presenterte ny folkehelsemelding fra regjeringa 31. mars 2023, med blant anna mål om 20 prosent nedgang av skadeleg alkoholbruk.
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
IOGT har i mange år jobbet for at parker og offentlige rom skal være rusfrie og trygge for alle. I 2018 utarbeidet vi rapporten "Parken for alle" der vi dokumenterte stor støtte i befolkningen for å beholde forbudet mot alkohol på offentlig plass.
Ungdom drikk mindre. Fleire vel å ikkje drikke. Korleis nyttar vi dette i det førebyggende arbeidet?
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
"Jeg trengte å bli tatt for å skjønne alvoret. Ruskontrakten med politiet og hjelpen fra Møteplassen til å skaffe ny bolig og arbeidspraksis var til stor hjelp.Det hjalp meg å bryte ut av rusen og det dårlige miljøet", forteller en av de unge som bruker IOGTs Møteplassen.
Nett
Hvordan påvirker ruspolitikken oss – og hvordan kan vi påvirke den?
Det er temaet i den nye podkasten Påvirka, som IOGT lanserte denne uka.
Her tar vi opp aktuelle saker om rusmidler, folkehelse og politikk – og hva vi i IOGT mener om dem.
Denne våren har IOGT virkelig hatt vind i seilene med årets 17.mai-kampanje og budskapet «Edru på 17.mai – barnas dag». Mye tyder på at Oslo bystyre sitt hastevedtak om utvidet 17.mai-skjenking allerede fra klokka 08:00 på morgenen har fått mange til å engasjere seg litt ekstra i år.
Vi lanserer ny kampanje! Gå inn på rusfornuft.no - signer oppropet i dag og bli med i mobiliseringen for en ruspolitikk som forebygger og beskytter – ikke normaliserer.