Har sendt høringssvar til 55 kommuner i år

Så langt i år har IOGT sendt inn høringssvar til kommuner over hele Norge i forbindelse med behandlingen av ruspolitiske handlingsplaner. Vi arbeider for å sikre trygge rammer i bymiljøer og setter hensynet til barn og unge først i alkoholpolitikken.

Les også: Hensynet til barn og unge må komme først i alkoholpolitikken! Er du enig?

IOGTs arbeid med alkoholpolitikken i kommunene

Alle kommuner skal vedta ruspolitiske handlingsplaner hvert fjerde år. I år skal de fleste kommuner vedta planene på nytt. Vi har derfor satt inn ekstra ressurser på å følge med på når disse skal behandles og hvilke forslag som kommer, for å kunne gi våre innspill. 

I tillegg til skriftlige innspill, deltar vi aktivt i dialog med lokalpolitikere og møter beslutningstakere for å argumentere for en ansvarlig alkoholpolitikk. Mange kommuner lytter dessverre for mye til næringsinteresser og ønsker for eksempel å utvide skjenketidene, ofte uten å ta nok hensyn til de negative konsekvensene for lokalmiljøet. I mange kommuner er IOGT den eneste aktøren som har uttalt seg. Vår rolle blir derfor avgjørende i å minne om at økt tilgjengelighet fører til flere alkoholrelaterte problemer.

Les også: En svensk undersøkelse konkluderte med at det er 13 ganger så stor risiko for vold ved inntak av alkohol.

I våre høringssvar understreker vi hvordan økt tilgang til alkohol kan skade samfunnet og utfordre sikkerheten for barn og unge. Vi ser dessverre ofte at kommuner legger mer vekt på næringsinteresser enn på folkehelse, noe som kan føre til uheldige vedtak. For IOGT er det avgjørende at alkoholpolitikken alltid setter hensynet til barn og unge først og legger til rette for at det skal være lettere å ta rusfrie valg. 

Her er noen av elementene som går igjen i våre høringssvar: 

  • Økt tilgang fører til økt bruk og økte skader: Vi anbefaler å redusere tilgjengeligheten for å forebygge alkoholrelaterte problemer, som for eksempel vold. Vi påpeker at 70-80 % av de som er involvert i voldsepisoder har drukket alkohol. Mer enn halvparten av disse drikker bare «nå og da», så vi kan ikke bare rette tiltak mot storforbrukerne. Strengere reguleringer kan gjøre en stor forskjell.
  • Skjenketider og vold: Kortere skjenketider er et effektivt tiltak mot vold. Studier viser at én time tidligere stenging kan redusere voldshendelser med opptil 17 %. Vi anbefaler alltid at kommunene følger alkohollovens anbefalte tider med skjenkestopp kl. 01.00 for øl og vin og kl. 00.00 for sprit, men all reduksjon hjelper. Altfor mange kommuner velger å utnytte lovens maksimum og skjenke til kl. 03, i steden for å følge anbefalingen. Les mer om skjenketider her.
  • Kontroll og håndheving: Vi fremhever behovet for bedre kontrolltiltak og håndheving av skjenkeregler, som regelmessige kontroller av utesteder for å sikre at reglene følges. Dette tiltaket er sentralt for å forebygge overstadig alkoholforbruk og relaterte problemer.
  • Tryggere sentrumsområder: 36 % av befolkningen føler seg utrygge i sentrum på kvelds- og nattestid, og 21 % ville gått ut oftere hvis det var mindre fyll og bråk. Vi oppfordrer kommunene til å prioritere tiltak som reduserer utryggheten i byområdene.
  • Begrense skjenking i tilknytning til idrett og ungdomsmiljøer: IOGT anbefaler strenge begrensninger på alkoholskjenking i nærheten av idrettsarenaer og arrangementer som involverer barn og ungdom. Dette er viktig for å beskytte unge fra normalisering av alkoholbruk.
  • Skader på tredjepart: Kvinner og barn er spesielt sårbare for alkoholrelatert vold og trakassering. Vi oppfordrer kommunene til å tenke forebyggende og prioritere tiltak som skaper trygge, inkluderende bymiljøer. Kommunene bør sørge for lavest mulig alkoholbruk for å redusere skader både for den som drikker og for menneskene rundt.
  • Folkehelse og samfunnsansvar: IOGT minner kommunene om at alkoholpolitikk ikke bare handler om næringsinteresser, men om å skape trygge og sunne lokalmiljøer der hensynet til barn og unge alltid kommer først.

Ta del i debatten – send inn høringssvar

IOGT oppfordrer alle til å engasjere seg og sende inn høringssvar når skjenketider behandles i deres kommune. Jo flere som deltar, desto større innflytelse kan vi ha på å sikre en ansvarlig alkoholpolitikk. Les alle høringssvarene vi har sendt til kommunene her.

20.00-21.00 14. januar 2025

Teams

Nyheter

IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.

21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.

Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.