26. september 2024
Så langt i år har IOGT sendt inn høringssvar til kommuner over hele Norge i forbindelse med behandlingen av ruspolitiske handlingsplaner. Vi arbeider for å sikre trygge rammer i bymiljøer og setter hensynet til barn og unge først i alkoholpolitikken.
Les også: Hensynet til barn og unge må komme først i alkoholpolitikken! Er du enig?
Alle kommuner skal vedta ruspolitiske handlingsplaner hvert fjerde år. I år skal de fleste kommuner vedta planene på nytt. Vi har derfor satt inn ekstra ressurser på å følge med på når disse skal behandles og hvilke forslag som kommer, for å kunne gi våre innspill.
I tillegg til skriftlige innspill, deltar vi aktivt i dialog med lokalpolitikere og møter beslutningstakere for å argumentere for en ansvarlig alkoholpolitikk. Mange kommuner lytter dessverre for mye til næringsinteresser og ønsker for eksempel å utvide skjenketidene, ofte uten å ta nok hensyn til de negative konsekvensene for lokalmiljøet. I mange kommuner er IOGT den eneste aktøren som har uttalt seg. Vår rolle blir derfor avgjørende i å minne om at økt tilgjengelighet fører til flere alkoholrelaterte problemer.
I våre høringssvar understreker vi hvordan økt tilgang til alkohol kan skade samfunnet og utfordre sikkerheten for barn og unge. Vi ser dessverre ofte at kommuner legger mer vekt på næringsinteresser enn på folkehelse, noe som kan føre til uheldige vedtak. For IOGT er det avgjørende at alkoholpolitikken alltid setter hensynet til barn og unge først og legger til rette for at det skal være lettere å ta rusfrie valg.
IOGT oppfordrer alle til å engasjere seg og sende inn høringssvar når skjenketider behandles i deres kommune. Jo flere som deltar, desto større innflytelse kan vi ha på å sikre en ansvarlig alkoholpolitikk. Les alle høringssvarene vi har sendt til kommunene her.
"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
- Med rapporten vil vi gi en stemme til den store majoriteten som ikke blir hørt. De som ikke ønsker mer cannabisbruk, som vil ha rusfrie lokalmiljøer og de som er uskyldige ofre for andres bruk av narkotika, sier Dag Endal i Drug Policy Future.
FNs toppmøte for Agenda 2030: Alkohol er et stort hinder for å nå flere av bærekraftsmålene. Det er norsk dobbeltmoral å investere våre pensjonspenger i alkoholindustrien.
Vi søker nå etter en politisk rådgiver som vil være med på å sette agendaen i ruspolitikken og skape forståelse for viktigheten av å gjøre forebygging til jobb nummer en.
Søknadsfrist: 20.05.24
Det er ikke et uttrykk for solidaritet å bygge opp under den stadig mektigere cannabisindustrien, skriver generalsekretær Hanne Cecilie Widnes i IOGT i Klassekampen 4.juli.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.