"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.
Fullsatt sal på temalunsj om forebygging i forbindelse med rusfri dag 8. juni
Med dette viste hun til at det alt for ofte er mangelfull forebygging. Det mangler forebyggings tiltak. Eksempler er bl.a. fra Island som har fått en betydelig nedgang i vold og ungdomsproblemer. De har satset på konkret: Kartlegging av tiltak som viser resultater - Foreldreinvolvering - og Fritidstilbud for ungdom.
Utfordringen er å få til nødvendig satsing på forebygging. Da kan vi oppleve at ambulansen ikke trenger å rykke ut, natteravnene som får en rolig kveld, kriseteamet i kommunene som ikke trenger å samles, politiet som ikke trenger å hente inn en ungdom som er for full til å ta vare på seg selv eller stoppe en farlig situasjon.
Det er vanskelig å telle det som ikke skjer. Vi ønsker jo at mange opplevelser kunne vi være foruten. Det er lettere å kreve handling etter at lokalavisa skriver om gjengmiljøer eller økt vold enn å finne penger til økt bemanning i barnehager og barnevern. Selv om ungdommene som havner i gjenger antagelig har vært unger fagfolk har vært bekymret for siden barnehagen - og som med god oppfølging kunne fått en annen retning. Vi må gi alle en real sjanse.
Stortingspolitikere skal sende hilsen hjem. Det krever penger til det synlige og konkrete. Ordførere vil ha gjenvalg. Da er nye satsninger det som gir gode oppslag i lokalavisa. Det er dessverre mye mer prestisje i å åpne noe nytt enn å drive med vedlikehold, enten vi snakker om asfalt eller oppvekstvilkår.
"Det er alltid bedre å sørge for at barn og ungdom har det bra, at de er trygge og har gode voksne rundt seg, at de får hjelp til å ta gode valg framfor å sette inn hjelpen når det allerede har gått galt. For ofte er det vanskelig å reparere" avslutter Mina Gerhardsen.
"Det er alltid bedre å sørge for at barn og ungdom har det bra, at de er trygge og har gode voksne rundt seg, at de får hjelp til å ta gode valg framfor å sette inn hjelpen når det allerede har gått galt. For ofte er det vanskelig å reparere" avslutter Mina Gerhardsen.
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
Utelivet skal være for alle, men utrygghet som følge av overskjenking og vold gjør at mange ikke får de positive opplevelsene de ønsker når de er ute på byen.
Rusforebygging skjer lokalt. Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Larvik? Anja Hammerseng er blant innlederne når vi inviterer til politisk debatt.
Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Sarpsborg? Både foresatte, skolen, politiet, helsetjenesten, kultur- og fritidstilbudet, lokalmiljøet og ikke minst politikerne er alle viktige aktører i det forebyggende arbeidet.
Den raude tråden under IOGT Midt-Norge sitt inspirasjonseminar i Ålesund 26. august var visjonen om å kunne skape trygge oppvekstmiljø med ansvarlege vaksne.
De siste årene har vi sett en klar trend til reduksjon av ungdomsdrikkingen.
Nett
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.