Politiet er nå aktivt ute i gatebildet og passer på at folk overholder smittevernreglene. Det er også en god anledning til å øke bevisstheten rundt viktigheten av et alkoholfritt offentlig rom.
I store deler av landet har vi nå fått en forsmak av sommer. Sola skinner, og mange finner veien ut i parker, til stranda og til andre offentlige steder. Det er kjempeflott – særlig nå når mange ellers tilbringer mye tid innenfor husets fire vegger.
Imidlertid er det viktig at vi sammen tar ansvar for å overholde de gjeldende smittevernreglene, for å hindre ytterligere spredning av koronasmitte. Dette gjør vi først og fremst av hensyn til alle dem som befinner seg i risikogrupper. Men det er også en annen viktig ting vi kan gjøre i solidaritet med de mest sårbare blant oss – nemlig å overholde forbudet mot drikking på offentlig sted.
Vi vet at omtrent 90 000 barn og unge lever i hjem der én eller begge foreldre misbruker alkohol (og opp mot 200 000 i hjem der foreldrene har et risikofylt forbruk), og da vet vi også at disse barna og ungdommene med stor sannsynlighet har langt noen tøffe uker og dager bak seg, nå når skoler og barnehager har vært stengt. Og nettopp derfor har vi – kanskje spesielt nå – et felles ansvar for å legge til rette for at alle som opplever utrygghet hjemme skal skjermes fra alkoholbruk i det offentlige rom. Alle parker, strender og offentlige områder skal være trygge for barn og unge.
IOGT håper alle kan kose seg i landets parker, og oppfordrer folk til minne hverandre om forbudet mot alkoholbruk på offentlig sted, før det blir nødvendig for politiet å gripe inn.
Alkoholforbudet på offentlig plass bidrar med andre ord til å skåne de mest sårbare blant oss. Men forbudet er også på plass for å sørge for at offentlige plasser skal være trygge og hyggelige steder for folk flest, der man kan slappe av sammen med familie og venner uten å måtte bekymre seg for fulle folk. En undersøkelse utført for IOGT av Opinion i 2018 viste at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig sted. Tilsvarende tall for de under 30 år er så høyt som 1 av 4.
Det er solid folkelig oppslutning om alkoholforbudet på offentlig sted. Samme undersøkelse viste at 62 prosent av de spurte støtter forbudet. Dessuten har forbudet en sterk forebyggende effekt på hvor mye det drikkes i parkene: 44 prosent av de spurte fortalte at loven bidrar til at de lar være å drikke, og 57 prosent at den bidrar til at de begrenser alkoholbruken. I undersøkelsen oppgav også 60 prosent av de spurte at de var bekymret for at det ville bli mer alkoholbruk på offentlig plass dersom forbudet ble opphevet.
"– Det er ulovlig å nyte alkohol i parker og i friluft, og dersom politiet kommer over det, så vil de slå ned på det, uttalte justisminister Monica Mæland til Tv2
"
53 prosent av de spurte mente forbudet mot alkohol på offentlig sted bør håndheves bedre. Derfor er IOGT glad for justisminister Monica Mælands uttalelse om at det ikke er aktuelt å se gjennom fingrene på drikking i parker og andre offentlige steder, selv om tilgangen til serveringssteder nå er begrenset. – Det er ulovlig å nyte alkohol i parker og i friluft, og dersom politiet kommer over det, så vil de slå ned på det, uttalte hun nylig til TV 2.
Les også: I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass.
Politiet er nå aktivt ute i gatebildet og passer på at folk overholder smittevernreglene. Det er også en god anledning til å øke bevisstheten rundt viktigheten av et alkoholfritt offentlig rom. Derfor er det viktig og riktig at politiet reagerer hver gang de ser alkoholbruk i parker, på strender og andre offentlige steder. Folk må på en hyggelig og tydelig måte få beskjed om å fjerne alkoholen. Og dersom det ikke hjelper, så har altså politiet anledning til å bøtelegge de som ikke overholder forbudet.
Men det aller beste hadde selvfølgelig vært om vi i fellesskap klarer å skape trygge og hyggelige offentlige arenaer. IOGT oppfordrer derfor alle til å overholde og minne hverandre om forbudet, før det blir nødvendig for politiet å gripe inn.
Det er forbudt å drikke eller servere alkohol med mindre det foreligger bevilling til dette, og selv om dette skjer uten vederlag:
Dette innlegget er publisert i bl.a. Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen (papirutgaven 2. mai), The world news, Sandnesposten (betalingsmur) og Østlandsposten.
IOGT har i mange år jobbet for at parker og offentlige rom skal være rusfrie og trygge for alle. I 2018 utarbeidet vi rapporten "Parken for alle" der vi dokumenterte stor støtte i befolkningen for å beholde forbudet mot alkohol på offentlig plass.
Det er kun 14 av 53 land i WHO Europa-regionen som ikke har regulering av alkoholbruk på offentlig sted (park og gate).
34 land har enten forbud eller delvis forbud mot dette. Vi har samlet noen eksempler på erfaringer med ulike typer reguleringer.
I fjor ble det i mange byer rapportert om fyll i gatene på 17.mai. Og folk flest er enige om at alkoholkonsumet denne dagen er et problem. I en meningsmåling Kantar har gjort på vegne av IOGT svarer 55 prosent at de er enige i at det drikkes for mye alkohol i samvær med barn på 17.mai.
Pils i park er en tematikk som ofte blir debattert, og det har også vært ulike politiske forslag om en liberalisering av lovverket.
Nett
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.