Hvordan påvirker økende forskjeller og det flerkulturelle samfunnet ungdommens rusbruk? Forskere og fagpersoner kommer for å snakke om ungdommens livssituasjon og inkluderende rusforebygging.
Om seminaret
Norge beskrives som et land med små forskjeller og like muligheter til alle. Likevel vet vi at de økonomiske forskjellene øker og at vi blir et stadig mer flerkulturelt samfunn. Hvordan påvirker disse utviklingstrekkene unges holdninger til og bruk av rusmidler?
Over en periode snakket man om en «ungdomsgenerasjon-prestasjon» som ruser seg mindre og er mer opptatt av å prestere på ulike arenaer i livet. Forskerne spør nå på om denne epoken er over. Ungdata-undersøkelsen fra 2018 viser at det er en økning i antallet ungdommer som er involvert i kriminalitet. Flere unge rapporterer også om fysiske og psykiske plager.
Alkoholbruken blant ungdom gikk i en periode ned, men ser nå ut til å flate ut. Det er blitt mer status i noen ungdomsmiljøer å drikke seg full og bruken av cannabis går opp. Det er samtidig store variasjoner - ungdommens bruk av rusmidler avhenger blant annet av alder, kjønn, hvor i landet/byen de bor og familiens landbakgrunn og sosioøkonomiske tilhørighet.
I dette seminaret vil vi belyse ulike sammenhenger mellom unges livssituasjon og rusbruk. Fagpersoner og våre ansatte vil også presentere noen forebyggingsstrategier som kan bidra til å gi unge en bedre start på livet.
Seminaret er åpent for alle og gratis å delta på
Illustrasjonsbilde: Socialdemokraterna, Skola, Fotograf: Martin Hörner Kloo
26. mars arrangerte IOGT politisk debatt i Molde. Tema var rusforebygging for de unge. IOGTs politiske rådgiver oppfordret til å øke midlene til forebyggingsarbeidet.
Valget nærmer seg, og 31. august stiller partiene med noen av sine toppkandidater fra Oslo til debatt om ruspolitikk.
Etter at vi hadde sparket i gang landsmøtet med en ruspolitisk debatt var det særlig politikk og verving som stod i fokus på årets landsmøte.
30.mai-2.juni 2019 gjentar vi fjorårets suksess med et sosialt seminar for frivillige, medlemmer og ansatte der du får innblikk i ny fagkunnskap og lærer mer om IOGTs aktiviteter og hvordan vi kan videreutvikle arbeidet vårt.
"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.
Denne helgen er 36 foreldre på kurs for nye ledere i Enestående familier, IOGTs aktivitetstilbud til voksne som ofte er alene med barna sine.
Vi trenger din mening om IOGTs nettmøte-tilbud. Vi trekker tre vinnere blant de som svarer på undersøkelsen, som får velge mellom hengekøye eller universalgavekort.
Regjeringen foreslår kutt i internasjonal innsats mot alkoholskader, psykisk uhelse og andre ikke-smittsomme sykdommer. IOGTs bistandsorganisasjon, Forut, reagerer kraftig.
Den 27. mai vedtok WHO en ny global handlingsplan for å redusere alkoholskader. Øystein Bakke, seniorrådgiver i Forut forteller hva den inneholder og hvordan den skal brukes.