ADD-prosjektet er startet opp for å styrke fokuset på rus og utvikling i FORUT sitt arbeid, og prosjektet har bl.a. avslørt hvordan alkoholindustrien forsøker å utnytte dårlig alkoholpolitikk i u-land.
"Våre bidrag er tredelt. Det første er å utvikle og integrere forebyggingsmodeller i samarbeid med lokale organisasjoner og myndigheter. Det andre er generell kompetanseutvikling og ikke minst spredning av forskning om hva som fungerer for å begrense russkadene. Og det tredje er det internasjonale nettverksarbeidet som vi har, og arbeid opp mot f.eks. Verdens Helseorganisasjon, sier Øystein Bakke, leder av FORUTs ADD-program.
"
Gjennom ADD-prosjektet har FORUT bl.a kurs for myndigheter og frivillige organisasjoner i land som Malawi, Burundi og Lesotho. Og man har vært med på å påvise hvordan alkoholindustriken ikke bare forsøker å påvirke politikken som føres, men at de faktisk også har skrevet deler av planene regjeringen legger frem.
I 2012 vedtok Verdens Helseorganisasjon enstemmig en global strategi mot det de kaller skadelig alkoholbruk. Det var et viktig skritt og et signal om at verdenssamfunnet tar disse spørsmålene seriøst.
En økning i alkoholprisene er forbundet med en nedgang i bl.a. promillekjøring og trafikkulykker, skrumpleverdødelighet, selvmord og volds- og vinningskriminalitet.
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
Vi forventer at Stortingets medlemmer vil ta et større etisk ansvar enn det Etikkutvalget legger opp til i sin rapport.
Flere studier tyder på en sammenheng mellom salgstider salgsdager og alkoholforbruk og problemer, men det er begrenset forskning på dette området.
I mars lanserte organisasjonane Av-og-til, Blå Kors og Actis rapporten «Samfunnskostnader ved alkoholbruk». Rapporten er laga av Oslo Economics. Han viser at den samla samfunnskostnaden frå alkoholkonsumet er mellom 80 og 100 milliardar kroner.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
FORUT,
Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik
Besøksadresse:
Roald Amundsens vei 1b
Tlf: 61 18 74 00
Fax: 61 18 74 01
E-post: forut@forut.no
Nettsted: forut.no
Ressurssider:
Alcohol, Drugs and Development
Giverkonto: 7220 05 36348