ADD-prosjektet er startet opp for å styrke fokuset på rus og utvikling i FORUT sitt arbeid, og prosjektet har bl.a. avslørt hvordan alkoholindustrien forsøker å utnytte dårlig alkoholpolitikk i u-land.
"Våre bidrag er tredelt. Det første er å utvikle og integrere forebyggingsmodeller i samarbeid med lokale organisasjoner og myndigheter. Det andre er generell kompetanseutvikling og ikke minst spredning av forskning om hva som fungerer for å begrense russkadene. Og det tredje er det internasjonale nettverksarbeidet som vi har, og arbeid opp mot f.eks. Verdens Helseorganisasjon, sier Øystein Bakke, leder av FORUTs ADD-program.
"
Gjennom ADD-prosjektet har FORUT bl.a kurs for myndigheter og frivillige organisasjoner i land som Malawi, Burundi og Lesotho. Og man har vært med på å påvise hvordan alkoholindustriken ikke bare forsøker å påvirke politikken som føres, men at de faktisk også har skrevet deler av planene regjeringen legger frem.
I 2012 vedtok Verdens Helseorganisasjon enstemmig en global strategi mot det de kaller skadelig alkoholbruk. Det var et viktig skritt og et signal om at verdenssamfunnet tar disse spørsmålene seriøst.
Samarbeidet mellom interesseorganisasjoner for legalisering av rusmidler og enkelte norske politikere har vært oppsiktsvekkende, skriver Hanne Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT i Vårt land 24.februar.
Trygg ungdomstid er IOGTs politiske arbeid. Vi har mange frivillige som hjelper hverandre å jobbe politisk for å forebygge alkoholproblemer der de bor. Bli med!
Det er foreldre som lærer ungdom, fra de er små, hvordan de skal håndtere ulike situasjoner, kanskje ikke alltid bevisst.
Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
Den siste uken har spørsmålet om grensehandel og alkoholsalg blusset opp igjen. Dette er ingen ny debatt. I denne artikkelen fra 2003 viser forsker Ragnar Hauge hvordan den norske alkoholpolitikken har gått fra å handle om sosialpolitikk til å bli handelspolitikk.
FORUT,
Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik
Besøksadresse:
Roald Amundsens vei 1b
Tlf: 61 18 74 00
Fax: 61 18 74 01
E-post: forut@forut.no
Nettsted: forut.no
Ressurssider:
Alcohol, Drugs and Development
Giverkonto: 7220 05 36348