Alkoholbruk på offentlig plass

Det offentlige rom, som parker, strender og plasser, veier og løyper, er viktige felles-arenaer for både nytte og rekreasjon. De fleste er enige i at disse områdene skal være trygge og tilgjengelige for alle.

Alkohollovens bestemmelser om forbud av alkoholbruk på offentlig plass er et viktig virkemiddel for å holde disse fellesarenaene trygge og rusfrie.

Parken må være for alle - En rapport om alkoholbruk på offentlig plass

Høsten 2024 gjennomførte Verian (tidligere Kantar) en spørreundersøkelse med 1053 respondenter, på vegne av IOGT i Norge med fokus på alkoholbruk på offentlig plass. Denne undersøkelsen danner grunnlaget for IOGT-rapport 1/2025: "Parken må være for alle", som ble publisert i april 2025. Du kan laste ned rapporten som pdf her, eller lese enkeltartiklene fra rapporten under. 

Innhold:

 

Alkoholloven om alkohol på offentlig sted

§ 8-9 i alkoholloven sier at det ikke er tillatt å drikke alkohol på gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig plass

Les mer

Folk vil ha alkoholfri park

Det offentlige rom, som parker, strender og plasser, veier og løyper, er viktige fellesarenaer for både nytte og rekreasjon. De aller fleste vil være enige i at disse områdene skal være trygge og tilgjengelige for alle.

Les mer

IOGT mener

IOGT i Norge mener at parker, strender og annen offentlig plass skal være arenaer der alle kan være trygge og trives, inkludert barn og ungdom. 

Les mer

55% støtter dagens lovverk

Mer enn halvparten av de spurte sier at de er ganske enig eller helt enig i dagens lovgivning, og kun 27 prosent er uenig i dagens forbud mot alkoholbruk på offentlig plass.

Les mer

Bekymret for økt alkoholbruk uten forbud

I Undersøkelsen ble folk spurt hva de tror vil skje dersom et forbud oppheves, og det er en tydelig bekymring for økt alkoholbruk på offentlig plass dersom en liberalisering skulle skje.

Les mer

Loven forebygger

Hele 63 prosent av unge voksne (18-29 år) oppgir at forbudet har gjort at de begrenser sin egen alkoholbruk på offentlig plass.

Les mer

Mange unge opplever utrygghet

Nesten 1 av 3 under 29 år rapporterer at de har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk på offentlig plass i løpet av de to siste årene.

Les mer

Femmil-fylla - Et eksempel på mangelfull håndheving

Det er ikke tillatt å drikke alkohol langs skisporene i Holmenkollen, da dette er å anse som offentlig sted. Likevel har dette vært en utfordring.

Les mer

Erfaringer fra andre land

Det er kun 14 av 53 land i WHO Europa-regionen som ikke har regulering av alkoholbruk på offentlig sted (park og gate). 34 land har enten forbud eller delvis forbud mot dette. 

Les mer

Lokale bestemmelser gir utfordringer

Vi viser til erfaringer fra Sverige, Nederland og Storbritannia og peker på tre utfordringer med lokale
bestemmelser fremfor en helhetlig tilnærming.

Les mer

Vil folk egentlig ha alkohol i park?

Pils i park er en tematikk som ofte blir debattert, og det har også vært ulike politiske forslag om en liberalisering av lovverket.

Les mer

Idyll eller fyll

Debatten om alkoholbruk på offentlig plass kan bære preg av en idyllisk fremstilling av voksne i vennegrupper som i ro og fordragelighet deler en flaske vin eller et par pils.

Les mer

Gjennomføring og håndheving av reguleringen

IOGT spurte våren 2025 seks politidistrikt om hvordan de håndhever dagens regulering. Den generelle tilbakemeldingen fra er at politiet reagerer og håndhever forbudet, og at det kommer  an på situasjonen for hvilken reaksjonsform som blir gjennomført.

Les mer

Parken må være for alle

En rapport om alkoholbruk på offentlig sted

Last ned pdf-rapport

 

Rapportsammendrag