26. september 2024
Så langt i år har IOGT sendt inn høringssvar til kommuner over hele Norge i forbindelse med behandlingen av ruspolitiske handlingsplaner. Vi arbeider for å sikre trygge rammer i bymiljøer og setter hensynet til barn og unge først i alkoholpolitikken.
Les også: Hensynet til barn og unge må komme først i alkoholpolitikken! Er du enig?
Alle kommuner skal vedta ruspolitiske handlingsplaner hvert fjerde år. I år skal de fleste kommuner vedta planene på nytt. Vi har derfor satt inn ekstra ressurser på å følge med på når disse skal behandles og hvilke forslag som kommer, for å kunne gi våre innspill.
I tillegg til skriftlige innspill, deltar vi aktivt i dialog med lokalpolitikere og møter beslutningstakere for å argumentere for en ansvarlig alkoholpolitikk. Mange kommuner lytter dessverre for mye til næringsinteresser og ønsker for eksempel å utvide skjenketidene, ofte uten å ta nok hensyn til de negative konsekvensene for lokalmiljøet. I mange kommuner er IOGT den eneste aktøren som har uttalt seg. Vår rolle blir derfor avgjørende i å minne om at økt tilgjengelighet fører til flere alkoholrelaterte problemer.
I våre høringssvar understreker vi hvordan økt tilgang til alkohol kan skade samfunnet og utfordre sikkerheten for barn og unge. Vi ser dessverre ofte at kommuner legger mer vekt på næringsinteresser enn på folkehelse, noe som kan føre til uheldige vedtak. For IOGT er det avgjørende at alkoholpolitikken alltid setter hensynet til barn og unge først og legger til rette for at det skal være lettere å ta rusfrie valg.
IOGT oppfordrer alle til å engasjere seg og sende inn høringssvar når skjenketider behandles i deres kommune. Jo flere som deltar, desto større innflytelse kan vi ha på å sikre en ansvarlig alkoholpolitikk. Les alle høringssvarene vi har sendt til kommunene her.
Valget nærmer seg, og 31. august stiller partiene med noen av sine toppkandidater fra Oslo til debatt om ruspolitikk.
Barn lærer av sine foreldre, og venner påvirker hverandre. Alle vokser vi inn i en måte å bruke rusmidler på som er vanlig i det miljøet vi er en del av. Alkoholvaner smitter.
“I’m dreaming of a white Christmas, just like the ones I used to know. May your days be merry and bright and may all your Christmases be white”, song Bing Crosby i 1942 og sidan den gongen er det mange som har sunge Irving Berlins klassikar når det nærmar seg jul.
Fredag 20. august møttes politikere til ruspolitisk debatt i forkant av IOGT sitt 97. landsmøte. Det var oppløftende at partiene vektla behovet for bedre rammer for forebygging.
Vi befinner oss i et vakuum hvor samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler verken blir fulgt opp juridisk eller med tilstrekkelig helsehjelp. Dersom rusmiddelpolitikken skal bli både forebyggingseffektiv og human, er det viktig å ha flere tanker i hodet samtidig.
16.-20. november 2020 var The 8th European Awareness Week on Alcohol-Related Harm. Målet med uken er å øke bevisstheten rundt alkoholrelaterte skader i Europa og viktigheten av en samordnet alkoholpolitikk.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.