26. september 2024
Så langt i år har IOGT sendt inn høringssvar til kommuner over hele Norge i forbindelse med behandlingen av ruspolitiske handlingsplaner. Vi arbeider for å sikre trygge rammer i bymiljøer og setter hensynet til barn og unge først i alkoholpolitikken.
Les også: Hensynet til barn og unge må komme først i alkoholpolitikken! Er du enig?
Alle kommuner skal vedta ruspolitiske handlingsplaner hvert fjerde år. I år skal de fleste kommuner vedta planene på nytt. Vi har derfor satt inn ekstra ressurser på å følge med på når disse skal behandles og hvilke forslag som kommer, for å kunne gi våre innspill.
I tillegg til skriftlige innspill, deltar vi aktivt i dialog med lokalpolitikere og møter beslutningstakere for å argumentere for en ansvarlig alkoholpolitikk. Mange kommuner lytter dessverre for mye til næringsinteresser og ønsker for eksempel å utvide skjenketidene, ofte uten å ta nok hensyn til de negative konsekvensene for lokalmiljøet. I mange kommuner er IOGT den eneste aktøren som har uttalt seg. Vår rolle blir derfor avgjørende i å minne om at økt tilgjengelighet fører til flere alkoholrelaterte problemer.
I våre høringssvar understreker vi hvordan økt tilgang til alkohol kan skade samfunnet og utfordre sikkerheten for barn og unge. Vi ser dessverre ofte at kommuner legger mer vekt på næringsinteresser enn på folkehelse, noe som kan føre til uheldige vedtak. For IOGT er det avgjørende at alkoholpolitikken alltid setter hensynet til barn og unge først og legger til rette for at det skal være lettere å ta rusfrie valg.
IOGT oppfordrer alle til å engasjere seg og sende inn høringssvar når skjenketider behandles i deres kommune. Jo flere som deltar, desto større innflytelse kan vi ha på å sikre en ansvarlig alkoholpolitikk. Les alle høringssvarene vi har sendt til kommunene her.
Alkoholpolitiske virkemidler settes på dagsorden i Europe’s Beating Cancer Plan. Og vi kan forventer positive effekter også for Norge allerede i år.
Det er bred enighet om at arbeidsplassen skal være en rusfri sone. Den samme enigheten har vi ikke når det gjelder aktiviteter og arrangementer i jobbsammenheng, som for eksempel seminarer, julebord og fredagspils. Dette er typiske gråsoner som skaper usikkerhet og er utfordrende på flere måter.
Det er foreldre som lærer ungdom, fra de er små, hvordan de skal håndtere ulike situasjoner, kanskje ikke alltid bevisst.
IOGTs foreldreundersøkelse 2024 ble lansert på Sterk&Klars fagdag i Oslo 19. mars. Spørreundersøkelsen har spurt foreldre til ungdommer mellom 12 og 17 år om hva de tenker, mener og er bekymret for når det gjelder sin egen ungdom og alkohol.
I IOGTs arbeid for å forebygge rusproblemer blant unge, henvender vi oss til foreldrene fordi forskning viser at omsorgsfulle, grensesettende og samarbeidende foreldre er det beste for å tilrettelegge for en rusfri ungdomstid.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.