Formannskapet i Kristiansand stemte igår ned forslaget om å prøve ut utvidet skjenketid i sommer. De følger dermed de rådene som har kommet inn i høringsrunden fra bl.a. politiet, kommunelegen, Natteravnene og IOGT.
Saken, som kom opp etter at aktører innen uteliv og reiseliv i kommunen ba om en utvidelse av skjenketidene i sommer, skal opp i bystyret 19. juni,
Skjenketiden i Kristiansand ble redusert med en time i 2008. Erfaringene har vært gode. Kristiansand ble kåret til landets mest attraktive by i fjor. Fra 2008 til 2013 gikk antall voldssaker ned med 20 prosent. Den reduserte skjenketiden førte heller ikke til mer bråk ute i bydelene, som var et av argumentene mot en reduksjon.
Utfra det IOGT kan se i saksfremlegget er den eneste positive effekten man håper å oppnå ved en endring er at næringen tjener mer penger. I høringssvarene er det listet opp negative konsekvenser, som økt vold, økt arbeidspress, skader etc.
Les også: Forskningen er tydlig - lengre skjenketid gir økt vold
Rådmannens innstilling til bystyret er at det ikke gjøres noen endring i skjenketidene nå. I formannskapet stemte Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre for å utvide åpningstidene. Krf, SV og Ap stemte mot. Det har vært uenighet internt i Arbeiderpartiet i denne saken, og det er usikkert hvilken side Arbeiderpartiets representanter faller ned på i bystyrets møte på onsdag.
Verdens helseorganisasjon (WHO) peker på begrensing av tilgjengelighet av alkohol som et viktig virkemiddel for å forebygge alkoholrelaterte skader og død. I Norge er begrensninger på salgssteder og -tider for alkohol viktige tiltak for å begrense skader av alkohol. Utvidet skjenketid kan føre til økt forbruk og få konsekvenser for både folkehelse, trygghet og trivsel. Både politi og helsevesen er tydelige på at økt tilgjengelighet vil bety økt bruk av ressurser for dem.
En undersøkelse fra IOGT gjennomført i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim viste at nesten halvparten av de spurte (44 %) synes fulle folk er et så stort problem at det gjør byen mindre trivelig i helgene. Hele 46 % mente byen ble mindre trygg av samme grunn. 28 % synes byen er så preget av fyll i helgene at de drar sjeldnere ut enn de ellers ville gjort. Det er ingen grunn til å tro at tallene er annerledes for Kristiansand.
Rådmannens innstilling til bystyret er at det ikke gjøres noen endring i skjenketidene nå. I formannskapet stemte Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre for å utvide åpningstidene. Krf, SV og Ap stemte mot. Det har vært uenighet internt i arbeiderpartiet i denne saken, og om det er usikkert hvilken side Arbeiderpartiets representanter faller ned på i bystyrets møte på onsdag.
- Teste ut hva og på bekostning av hvem? Et prøveprosjekt for å se om flere blir slått ned, sa Jannike Arnesen fra Ap i formanskapsmøtet.
Vi håper hun får med seg resten av partiet på å følge faglige anbefalinger for en trygg by, fremfor å teste ut hvor store konsekvenser det vil ha å gi næringen mulighet til å tjene litt mer penger.
Som samfunn har vi et ansvar for at alle barn og ungdommer skal føle seg trygge både hjemme og ute, i tillegg til å forebygge at de får rusproblemer senere i livet.
- Kristiansand er en by for alle, sa varaordfører Erik Rostoft da IOGT inviterte til fagseminar i byen. Han påpekte at det må legges vekt på tilrettelegging av både det organiserte og uorganiserte ungdomslivet.
Høyres forslag til parti- program vil bidra til en mer utrygg hverdag for mange barn og unge. Programkomiteen foreslo bl.a. å fjerne dagens forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, samt tillate alkoholservering på internasjonale mesterskap og i eliteklubber.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
Julebordsesongen står for døren. #Metoo-kampanjen viser at seksuell trakassering er utbredt, og at det ofte skjer i arbeidsrelaterte sammenkomster der det også drikkes alkohol.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.