Flere ungdomsorganisasjoner deltar på og arrangerer samlinger med alkoholservering. Det er ansvarsfraskrivelse, skriver IOGTs Politisk rådgiver, Ingvild Halderaker (19)
For snart tre år siden skrev jeg mitt første leserinnlegg på Si ;D. Det handlet om hvordan alkohol fører til utestengelse i ungdomspolitikken. Dessverre har det ikke skjedd en synlig endring siden da.
Flere ungdomsorganisasjoner velger fortsatt alkohol fremfor at alle medlemmene deres skal bli inkludert.
Forrige uke fikk jeg for eksempel en invitasjon til et arrangement gjennom Facebook. På vegne av flere ungdomsorganisasjoner har Changemaker invitert til et arrangement kalt «ORGPILS! Klart vi kan orgpilse».
Jeg kjente raskt at frustrasjonen kom. Hvorfor må disse arrangementene inneholde alkohol? Ofte dreier det seg om spennende arrangementer for unge engasjerte hvor man kan bli kjent med andre. Det skulle jeg gjerne deltatt på.
Men for meg er det uaktuelt å støtte et opplegg som utestenger ungdom.
Dessverre opplever jeg at behovet for alkohol altfor ofte er viktigere enn å inkludere flest mulig. Flere unge engasjerte må vente til de blir 18 for å være med på ting. Hvordan kan dette være god organisasjonskultur?
Jeg er over 18 år, og jeg skjønner det fortsatt ikke. Jeg vil heller delta på ungdomsarrangementer som faktisk inkluderer ungdom.
Alkohol kan skape en negativ kultur og et press i ungdomsorganisasjoner. Disse organisasjonene er skapt for og med ungdommer. Her hører ikke alkoholen hjemme.
Det er dobbeltmoralsk å oppfordre 13-åringer til å melde seg inn og engasjere seg i en organisasjon, når man samtidig har arrangementer de ikke kan være med på.
Ungdomsorganisasjoner har et ansvar for alle medlemmene sine. De skal være trygge arenaer hvor unge kan engasjere seg. Det må tas på alvor.
Ungdomsorganisasjoner bør ta et tydelig oppgjør med ukulturen de har skapt. Det er alkoholen som bør utestenges, ikke medlemmene under 18 år.
Innlegget ble publisert på Aftenposten Si;D den 6. april 2022.
Forventingene til regjeringens rusreform er store. Målet må være lavt forbruk og lav aksept. Her er seksten punkter som kan bidra til det.
Mange ungdom blir sittende mye inne foran skjerm nå. For de som har det litt vanskelig fra før er det ekstra viktig med frisk luft, psykisk aktivitet og noen å prate med nå. Møteplassen vår i Karmøy inviterer ungdommene med ut på tur for å lufte ut litt.
Nesten én av ti amerikanere bruker nå cannabis regelmessig. Høyest er bruken blant unge voksne, og i statene som har legalisert bruk er 30 % av unge voksne regelmessige brukere.
Cannabis-industrien vokser og er en drivkraft for legalisering og normalisering av cannabis, skriver generalsekretær Widnes i Klassekampen 16. juli som svar til Foreningen for human narkotikapolitikk.
"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!