Flere ungdomsorganisasjoner deltar på og arrangerer samlinger med alkoholservering. Det er ansvarsfraskrivelse, skriver IOGTs Politisk rådgiver, Ingvild Halderaker (19)
For snart tre år siden skrev jeg mitt første leserinnlegg på Si ;D. Det handlet om hvordan alkohol fører til utestengelse i ungdomspolitikken. Dessverre har det ikke skjedd en synlig endring siden da.
Flere ungdomsorganisasjoner velger fortsatt alkohol fremfor at alle medlemmene deres skal bli inkludert.
Forrige uke fikk jeg for eksempel en invitasjon til et arrangement gjennom Facebook. På vegne av flere ungdomsorganisasjoner har Changemaker invitert til et arrangement kalt «ORGPILS! Klart vi kan orgpilse».
Jeg kjente raskt at frustrasjonen kom. Hvorfor må disse arrangementene inneholde alkohol? Ofte dreier det seg om spennende arrangementer for unge engasjerte hvor man kan bli kjent med andre. Det skulle jeg gjerne deltatt på.
Men for meg er det uaktuelt å støtte et opplegg som utestenger ungdom.
Dessverre opplever jeg at behovet for alkohol altfor ofte er viktigere enn å inkludere flest mulig. Flere unge engasjerte må vente til de blir 18 for å være med på ting. Hvordan kan dette være god organisasjonskultur?
Jeg er over 18 år, og jeg skjønner det fortsatt ikke. Jeg vil heller delta på ungdomsarrangementer som faktisk inkluderer ungdom.
Alkohol kan skape en negativ kultur og et press i ungdomsorganisasjoner. Disse organisasjonene er skapt for og med ungdommer. Her hører ikke alkoholen hjemme.
Det er dobbeltmoralsk å oppfordre 13-åringer til å melde seg inn og engasjere seg i en organisasjon, når man samtidig har arrangementer de ikke kan være med på.
Ungdomsorganisasjoner har et ansvar for alle medlemmene sine. De skal være trygge arenaer hvor unge kan engasjere seg. Det må tas på alvor.
Ungdomsorganisasjoner bør ta et tydelig oppgjør med ukulturen de har skapt. Det er alkoholen som bør utestenges, ikke medlemmene under 18 år.
Innlegget ble publisert på Aftenposten Si;D den 6. april 2022.
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
Det er mye å tape og lite å vinne ved å legge til rette for å normalisere bruk av flere rusmidler. Dyrekjøpte erfaringer med tobakk og alkohol bør mane til stor forsiktighet.
Vi unner også studenter å stifte nye bekjentskaper i Oslo sine flotte parker, men vi unner dem også en fadderuke preget av mer enn bare alkohol og press.
Nå er IOGT sin podkast som gir kunnskap om ungdom i dagens samfunn og nyttige verktøy til foreldre lansert
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.