Fredag 20. august møttes politikere til ruspolitisk debatt i forkant av IOGT sitt 97. landsmøte. Det var oppløftende at partiene vektla behovet for bedre rammer for forebygging.
Debatten hadde tre tema, der både alkohol og narkotika ble diskutert grundig. Partiene viste tydelig engasjement for både forebygging og behovet for bedre tilbud til dem som trenger det, samtidig som de også viste forskjellene mellom politikken de ønsker å gjennomføre for å sikre dette. Også regjeringens forslag til rusreform ble diskutert, og flere av partiene uttrykte tydelig at de mener dette var en svak reform og ønsker et mye større innhold i en rusreform.
Foreldreoppropet mot narkotika: Det er behov for en reform på rusfeltet.
IOGT jobber for at det skal være lett å ta rusfrie valg, og gjør dette både gjennom aktiviteter og politisk engasjement. Generalsekretær Hanne Cecilie Widnes var glad for lovnadene presentert i debatten, samtidig som hun er bekymret for flere liberale forslag i partiprogrammene.
Les også: Hensynet til barn og unge må alltid komme først i alkoholpolitikken!
Hvilket parti er mest enige med deg i ruspolitikk? Prøv den ruspolitiske valgomaten!
«Det er oppløftende å se at partiene ønsker en bedre innsats for forebygging i ruspolitikken, og vi ser frem til å samarbeide for nettopp dette etter valget. Likevel er det urovekkende at flere av partiprogrammene er liberale i både alkohol og narkotikapolitikk, og nettopp dette er noe vi ønsker å kommunisere er en feil oppskrift for bedre forebyggende politikk», sier Generalsekretær i IOGT, Hanne Cecilie Widnes.
Alle de politiske partiene som er representert på Stortinget var invitert.
Fikk du ikke med deg debatten? Se opptaket her.
IOGT jobber for retten til en trygg alkoholfri barndom. Da trenger vi en solidarisk forebyggende ruspolitikk. Vi har følgende oppfordringer til politikerne:
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
Flere studier tyder på en sammenheng mellom salgstider salgsdager og alkoholforbruk og problemer, men det er begrenset forskning på dette området.
I mars lanserte organisasjonane Av-og-til, Blå Kors og Actis rapporten «Samfunnskostnader ved alkoholbruk». Rapporten er laga av Oslo Economics. Han viser at den samla samfunnskostnaden frå alkoholkonsumet er mellom 80 og 100 milliardar kroner.
IOGT i Norge jobber for gjøre det lett å ta rusfrie valg og vil bidra til et trygt og inkluderende samfunn. Våre medlemmer sørger for sosiale og rusfrie møteplasser, kampanjer og et lokalt ruspolitisk engasjement over hele landet.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Valget nærmer seg, og 31. august stiller partiene med noen av sine toppkandidater fra Oslo til debatt om ruspolitikk.
Nett
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.