Fredag 20. august møttes politikere til ruspolitisk debatt i forkant av IOGT sitt 97. landsmøte. Det var oppløftende at partiene vektla behovet for bedre rammer for forebygging.
Debatten hadde tre tema, der både alkohol og narkotika ble diskutert grundig. Partiene viste tydelig engasjement for både forebygging og behovet for bedre tilbud til dem som trenger det, samtidig som de også viste forskjellene mellom politikken de ønsker å gjennomføre for å sikre dette. Også regjeringens forslag til rusreform ble diskutert, og flere av partiene uttrykte tydelig at de mener dette var en svak reform og ønsker et mye større innhold i en rusreform.
Foreldreoppropet mot narkotika: Det er behov for en reform på rusfeltet.
IOGT jobber for at det skal være lett å ta rusfrie valg, og gjør dette både gjennom aktiviteter og politisk engasjement. Generalsekretær Hanne Cecilie Widnes var glad for lovnadene presentert i debatten, samtidig som hun er bekymret for flere liberale forslag i partiprogrammene.
Les også: Hensynet til barn og unge må alltid komme først i alkoholpolitikken!
«Det er oppløftende å se at partiene ønsker en bedre innsats for forebygging i ruspolitikken, og vi ser frem til å samarbeide for nettopp dette etter valget. Likevel er det urovekkende at flere av partiprogrammene er liberale i både alkohol og narkotikapolitikk, og nettopp dette er noe vi ønsker å kommunisere er en feil oppskrift for bedre forebyggende politikk», sier Generalsekretær i IOGT, Hanne Cecilie Widnes.
Alle de politiske partiene som er representert på Stortinget var invitert.
Fikk du ikke med deg debatten? Se opptaket her.
IOGT jobber for retten til en trygg alkoholfri barndom. Da trenger vi en solidarisk forebyggende ruspolitikk. Vi har følgende oppfordringer til politikerne:
Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
Den siste uken har spørsmålet om grensehandel og alkoholsalg blusset opp igjen. Dette er ingen ny debatt. I denne artikkelen fra 2003 viser forsker Ragnar Hauge hvordan den norske alkoholpolitikken har gått fra å handle om sosialpolitikk til å bli handelspolitikk.
9. september er det valg, og nye kommunestyre vil bli dannet for de fire neste årene. En av de viktigste oppgavene til de folkevalgte bør være å gjøre vedtak som sikrer gode lokalsamfunn med friske innbyggere. Det betyr blant annet at det må være lett å ta sunne valg.
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
Så langt i år har IOGT sendt inn høringssvar til kommuner over hele Norge i forbindelse med behandlingen av ruspolitiske handlingsplaner. Vi arbeider for å sikre trygge rammer i bymiljøer og setter hensynet til barn og unge først i alkoholpolitikken.
Det er tankevekkende at toppfolkene i helse opplever det som selvfølgelig at helsebudsjettene skal dekke deres alkoholbruk.
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
IOGT advarte mot legalisering og løftet frem forebygging som det viktigste tiltaket da vi i dag la frem våre innspill til Norges prioriteringer i møte i FNs narkotikakommisjon!
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.