Fredag 20. august møttes politikere til ruspolitisk debatt i forkant av IOGT sitt 97. landsmøte. Det var oppløftende at partiene vektla behovet for bedre rammer for forebygging.
Debatten hadde tre tema, der både alkohol og narkotika ble diskutert grundig. Partiene viste tydelig engasjement for både forebygging og behovet for bedre tilbud til dem som trenger det, samtidig som de også viste forskjellene mellom politikken de ønsker å gjennomføre for å sikre dette. Også regjeringens forslag til rusreform ble diskutert, og flere av partiene uttrykte tydelig at de mener dette var en svak reform og ønsker et mye større innhold i en rusreform.
Foreldreoppropet mot narkotika: Det er behov for en reform på rusfeltet.
IOGT jobber for at det skal være lett å ta rusfrie valg, og gjør dette både gjennom aktiviteter og politisk engasjement. Generalsekretær Hanne Cecilie Widnes var glad for lovnadene presentert i debatten, samtidig som hun er bekymret for flere liberale forslag i partiprogrammene.
Les også: Hensynet til barn og unge må alltid komme først i alkoholpolitikken!
«Det er oppløftende å se at partiene ønsker en bedre innsats for forebygging i ruspolitikken, og vi ser frem til å samarbeide for nettopp dette etter valget. Likevel er det urovekkende at flere av partiprogrammene er liberale i både alkohol og narkotikapolitikk, og nettopp dette er noe vi ønsker å kommunisere er en feil oppskrift for bedre forebyggende politikk», sier Generalsekretær i IOGT, Hanne Cecilie Widnes.
Alle de politiske partiene som er representert på Stortinget var invitert.
Fikk du ikke med deg debatten? Se opptaket her.
IOGT jobber for retten til en trygg alkoholfri barndom. Da trenger vi en solidarisk forebyggende ruspolitikk. Vi har følgende oppfordringer til politikerne:
Den 31. august hvert år markeres verdens overdosedag. Det er en tid for å minnes, og en tid for handling.
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
Det er mye å tape og lite å vinne ved å legge til rette for å normalisere bruk av flere rusmidler. Dyrekjøpte erfaringer med tobakk og alkohol bør mane til stor forsiktighet.
Helseminister Ingvild Kjerkol presenterte ny folkehelsemelding fra regjeringa 31. mars 2023, med blant anna mål om 20 prosent nedgang av skadeleg alkoholbruk.
- Med rapporten vil vi gi en stemme til den store majoriteten som ikke blir hørt. De som ikke ønsker mer cannabisbruk, som vil ha rusfrie lokalmiljøer og de som er uskyldige ofre for andres bruk av narkotika, sier Dag Endal i Drug Policy Future.
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
Takket være den fantastisk innsats fra våre medlemmer nådde vi ikke bare vårt ambisiøse vervemål på 700 nye medlemmer – vi overgikk det med god margin! I løpet av 2024 vervet vi hele 883 nye medlemmer
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
IOGT advarte mot legalisering og løftet frem forebygging som det viktigste tiltaket da vi i dag la frem våre innspill til Norges prioriteringer i møte i FNs narkotikakommisjon!